Loading Events
  • This event has passed.

Leningrad Cowboys, Flogging Molly i Dubioza kolektiv na Špancirfestu

24 kolovoz, 2012Špancirfest će se od 24. kolovoza do 02. rujna održati na jedinstvenoj pozornici varaždinske povijesne jezgre. Sudeći prema programima i ostalim sadržajima koje je Turistička zajednica grada Varaždina pripremila za njegovo četrnaesto izdanje, Varaždin će i ove godine imati najposjećeniji hrvatski festival.

Flogging Molly (Foto: Tomislav Sporiš)

Špancirfest održat će se u varaždinskoj povijesnoj jezgri od 24. kolovoza do 2. rujna ove godine. Sudeći prema najavljenim sadržajima, Varaždin će opet potvrditi status  jednog od festivalskih središta kontinentalne Hrvatske.

Od profesora Baltazara do Flogging Mollya

Poseban zbog jedinstvene pozornice varaždinske povijesne jezgre u kojoj se odvija, Špancirfest se izdvaja širinom te kvalitetom programa i ostalih festivalskih sadržaja. Tijekom Špancirfesta spaja se nazigled nespojivo pa festival postaje mjesto susreta različitih generacija, različitih kultura, životnih stilova i različitih formi umjetničkog izričaja. Tako će biti i ove godine.

Glazbeni će se program odvijati na četiri pozornice, a teško je nabrojati sve glazbene izvođače koje će Varaždin ugostiti od 24. kolovoza do 2. rujna. Ipak, treba upozoriti na sevdalinke Mostar Sevdah Reuniona, prvi nastup Magnifica u Hrvatskoj, slovenski zbor Perpetuum  Jazzile kao svjetsku atrakciju zborskog pjevanja te jedan od najcjenjenijih hrvatskih izvoznih glazbenih proizvoda The Bambi Molesters. Doda li se tome glazbena travestija Leningrad Cowboysa,  silina živih nastupa banda Flogging Molly i čarolija zvuka Kirila Džajkovskog ulazi se u respektabilnu glazbenu priču. Tu je i trenutno najsnažnija regionalna glazbena atrakcija Dubioza kolektiv, koja će posjetitelje Špancirfesta premijerno počastiti izvođenjem pjesama s albuma u nastajanju, a nakon Varaždina ih se do izlaska novog albuma neće moći vidjeti u Hrvatskoj.  Varaždinsku glazbenu scenu na Špancirfestu zastupat će Saša Maček, Cold Snap i Zack Dust.

Posebna je pažnja ove godine posvećena programu uličnog performansa te će posjetitelji Špancirfesta moći uživati u vještini nekih od najcjenjenijih uličnih umjetnika Europe. Festival će posjetiti i profesor Baltazar, u novoj dječoj predstavi kazališta Tvornica lutaka, a tu su i Tata lav i njegova sretna djeca, predstava Dječjeg kazalište Dubrava. Tu je još i cijeli niz dječjih predstava i kreativnih radionica, a novost je da će se po prvi puta sve dječje kreativne radionice i dječje predstave odvijati na istom mjestu, na prostoru uz Katedralu u Ulici Juraja Habdeliće.

Program festivala još je uvijek u nastajanju  te se očekuje mnoštvo dopuna. No, izvjesno je da će cjelodnevni program Špancirfest opet biti začinjen proizvodima kreativne industrije pa će posjetitelji festivala imati priliku na jednom mjestu vidjeti i kupiti neke od najljepših i najcjenjenijih proizvoda hrvatske primjenjene umjetnosti i rukotvorstva.

Novi partneri i novi žanrovi

Jedna od novina ovogodišnjeg Špancirfesta je i suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu. Kao partner festivala Varaždinsko kazalište će organizirati program  komedije, a održavanje predstava na velikoj sceni kazališta svim će posjetiteljima garantirati potpuno i nesmetano uživanje u smijehu. U festivalski je program uvršten i novi žanr – mjuzikl.  Na glavnoj će festivalskoj pozornici na Starom gradu, u hvaljenom mjuziklu Footloose, plesati i pjevati Mario Valentić, Bojan  Jambrošić i zvijezde Supertalenta Antonia Barišić, Zoran Simikić i Davor Lovrinić.

Ulaznice

Cijena dnevne ulaznice iznosi 30,00 kuna, vikend ulaznica (petak, subota, nedjelja) 60,00 kuna i festivalska ulaznica 150,00 kuna.   Ulaznice će se od 15. lipnja  moći kupiti na svim prodajnim mjestima Eventima.  Kako bi ulaznice za glavnu festivalsku pozornicu na Starom gradu bile još dostupnija, od 15.06. do 15.07. cijena višednevnih ulaznica bit će umanjena 30 posto –  festivalska ulaznica bit će 105,00 kuna, a  vikend  ulaznica 42,00 kune.