Loading Events
  • This event has passed.

Ljeto u MSU: Pankrti na krovu Muzeja suvremen umjetnosti

10 lipanj, 2017Četvrtu sezonu Ljeta u MSU otvara se u znaku punka – u subotu, 10. lipnja na krovu Muzeja koncertom Pankrta, legendi punka, koji ove godine slave 40. obljetnicu postojanja.

Pankrti
Pankrti

Ljubljanska grupa bila je jedna od prvih u istočnoj Europi i jedna od najutjecajnijih punk grupa jugoslavenskog novog vala. S provokativnim i žestokim filozofsko-sociološkim komentarima Gregora Tomca, ideologa grupe i danas doktora sociologije, te Petra Lovšina, autora najvećeg broja tekstova, Pankrti su ostavili neizbrisiv trag, a njihova glazba bila je prava revolucija.

 

Pankrti (u prijevodu „Kopilad”) već su svojim prvim koncertom u ljubljanskoj gimnaziji u Mostama zaradili epitet „skandalozni”. Uz nekoliko vlastitih stvari, svirali su uglavnom slovenske prepjeve Sex Pistolsa, Clasha, Dead Boysa i New York Dollsa, svojih tadašnjih idola. Nakon prvog koncerta, za koji je bend tada mislio da će im ujedno biti i posljednji, svirke u gimnaziji u Mostama bile su zabranjene idućih 10 godina. No Pankrtima otad ništa nije moglo stati na put – bili dio svjetskog punk pokreta kojeg se nije moglo zaustaviti ni obuzdati. Prije točno 40 godina, na otvorenju izložbe Mirka Ilića u zagrebačkom SC-u 1977., zapanjivši publiku, koja dotad nije vidjela ništa slično, održali su legendarni koncert koji je označio prekretnicu u jugoslavenskom rocku. Nakon brojnih nastupa i nekih promjena postava 1980. izdaju i prvu ploču “Dolgcajt” (Dosada), koji je sadržavao klasike poput “Lepi in prazni”, “Jest sem na liniji” i “Računite z nami”. „Dolgcajt” su kritičari prozvali albumom godine te je postao jedan od ključnih albuma ne samo slovenskog, već i jugoslavenskog rocka. Nakon pet albuma i deset godina djelovanja, tijekom kojih su Pankrti ostvarili sve što se moglo ostvariti na prostoru bivše Jugoslavije, posljednji koncert održali su 1987. u Hali Tivoli. Gotovo deset godina nakon, 1996. okupljaju se kako bi nastupili kao predgrupa Sex Pistolsima na njihovom ljubljanskom koncertu, a ove godine, u punom i originalnom sastavu, s publikom na krovu MSU-a proslavit će 40 godina pokreta koji je do temelja uzdrmao i promijenio svijet.

 

Ljeto u MSU u svom četvrtom izdanju predstavlja nesvakidašnju kombinaciju najuzbudljivijeg od glazbe, suvremene umjetnosti i filma, a uz brojne posebnosti i iznenađenja, bogati multimedijalni program ove će godine premijerno uključivati i umjetničke performanse. Tako će koncertu Pankrta prethoditi performans Brace Dimitrijevića, jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu, koji je za prigodu otvorenja nove sezone Ljeta u MSU pripremio poseban rad. Umjetnik će, koristeći mogućnosti tehnologije kao alate komunikacije i interakcije s publikom, na inicijativu zagrebačke publike, prepričavati i otkriti do sada nepoznate anegdote iz vlastitog života koje su vezane uz neke od najrelevantnijih predstavnika svjetske suvremene umjetnosti i pop kulture.

 

Ulaznice možete kupiti putem sustava Eventim te na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati. Cijena ulaznice je 85 kuna. Požurite jer je, zbog sigurnosnih razloga na krovu, broj ulaznica ograničen! Napomena: u slučaju kiše koncerti će se održati na platou MSU-a, kod tobogana. Urednik programa: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU. Izbor filmova Best of Metropolis: Zlatko Vidačković. Kustosica performansa: Ana Škegro. Kustosica izložbe Braco Dimitrijević – retrospektiva: Snježana Pintarić.

Details

Date:
10 lipanj, 2017
Time:
20:00 - 23:00
Cost:
Kn85
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Muzej suvremene umjetnosti
Zagreb, Hrvatska + Google Map