Loading Events
  • This event has passed.

‘Ljubav i ekonomija’ – Humanitarni događaj Montažstroja u Kinu Tuškanac

11 lipanj, 2017Umjetnički kolektiv Montažstroj organizira humanitarni događaj ‘Ljubav i ekonomija’ koji će se održati 11. lipnja 2017. godine u Kinu Tuškanac u Zagrebu, s početkom u 20 sati.

Montažstroj - Ljubav i ekonomija
Montažstroj – Ljubav i ekonomija

Događaj “Ljubav i ekonomija” objedinjuje dokumentarni performans (docu-formance) i javnu raspravu o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju djece. “Ljubav i ekonomija” je dio većeg Montažstrojevog projekta koji se bavi zaštitom reproduktivnih i radnih prava žena. Prihod od ulaznica namijenjen je pomoći djeci iz socijalno ugroženih i siromašnih obitelji. Time Montažstroj skeće pozornost na socio-ekonomsku uvjetovanost pobačaja.

 

Okosnica događaja jest kultni njemački komad “Cijankalij §218” iz 1929. godine. Komad prati sudbinu mlade radnice Hete, koja traži pomoć za prekid trudnoće iz socijalnih razloga, ali zbog zakonske zabrane pobačaja svršava tragično. Komad je napisan u sklopu velikog društvenog pokreta za rušenje paragrafa 218 – zakonske zabrane pobačaja. Montažstroj je komad obradio na mrežnim stranicama cijankalij.montazstroj.hr kao multimedijalnu povijesnu čitanku o paragrafu 218. Događaj “Ljubav i ekonomija” ponudit će nam odgovor na pitanje – kakve veze ima jedna njemačka proleterska tragedija iz 1929. godine s Hrvatskom 2017. godine? Hoćemo li u skoroj budućnosti dobiti svoj paragraf 218?

Montažstroj - Ljubav i ekonomija
Montažstroj – Ljubav i ekonomija

Događaj “Ljubav i ekonomija” povest će vas na povijesno putovanje kroz regulaciju pobačaja na našim prostorima. Kako se ljubav i ekonomija prožimaju u etičkom, pravnom ali i političkom pitanju pobačaja? Kakve šanse ima ljubav u borbi za golim preživljavanjem? Što kada je nepravda upisana u zakon? Možemo li govoriti o slobodi moralnog odlučivanja onoga koji zbog svoje socijalne pozicije zapravo nema izbora? Ovo su pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti u javnoj raspravi, uz sudjelovanje odabranih gostiju i publike. Dosadašnje rasprave o pitanju pobačaja mahom se vode u pojednostavljenim dualističkim okvirima – za ili protiv. No život nije crno-bijel. “Ljubav i ekonomija” ponudit će drugačiju javnu raspravu o pitanju pobačaja, prije svega, iz socio-ekonomskog aspekta, u uvjerenju da je dijalog suprotstavljenih strana ne samo moguć – nego i nužan.

Montažstroj - Ljubav i ekonomija
Montažstroj – Ljubav i ekonomija

U raspravi će govoriti Jadranka Brnčić, biblijska hermeneutičarka. Pisala je o neuralgičnim točkama Katoličke crkve te se zalaže za otvoren govor o licemjerju, mizoginiji, podilaženju neoliberalnoj politici, političkom katolicizmu. U raspravama o pobačaju razlikuje odabir protiv pobačaja u privatnom prostoru vjere od zakonskog nametanja zabrane svima. Druga gošća je Marina Katinić, doktorantica filozofije s težištem proučavanja na bioetici i filozofiji odgoja, nagrađivana pjesnikinja. Ističe da je pobačaj prije svega etički problem i zagovara model koji štiti i nerođeni život i život majke, namjesto postavljanja jednoga i drugoga u suprotstavljenu poziciju.

 

Prihod od ulaznica bit će uplaćen Društvu za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece Mali zmaj. Time će publika direktno, barem simbolički, pomoći djeci koja su gladna i koja nemaju prilike proživjeti svoje djetinjstvo u sigurnosti i bezbrižnosti, nemaju jednake šanse u obrazovanju niti bilo kakvoj vrsti napretka u životu. Ulaznice po cijeni od 40 kuna su u pretprodaji od petka, 2. lipnja 2017. godine, u Književnom klubu Booksa (Martićeva 14d) i u Café baru Kôta (Medulićeva 20).

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Details

Date:
11 lipanj, 2017
Time:
20:00 - 23:00
Cost:
Kn40
Event Categories:
, , , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Kino Tuškanac
Zagreb, Hrvatska + Google Map