Loading Events
  • This event has passed.

‘Machines’ – dokumentarac o tajnoj strani tekstilne industrije u MM centru

11 siječanj, 2018Rad i radnička prava čest su motiv filmova u MM centru, stoga i program u 2018. započinje filmom koji se bavi upravo ovom neiscrpnom, bezvremenskom i sveprisutnom temom kroz motiv zloglasne azijske tekstilne industrije.

‘Machines’

U dokumentarnom prvijencu “Mašine” (Machines) indijski redatelj Rahul Jain daje vizualno snažan pogled iza vrata tvornice tekstila u Indiji, istražujući značenje rada u današnjem svijetu, eksploataciju i ljudske žrtve masovne proizvodnje u globaliziranom društvu. Istovremeno provokativno i intimno, Jain portretira život radnika, patnju i okruženje iz kojeg nema bijega. Koristeći snažan vizualni jezik, upečatljive slike i intervjue s radnicima, redatelj progovara o nejednakosti, opresiji te ogromnom jazu između bogatih i siromašnih kao i perspektivama jednih i drugih.

Gledatelj postaje jedan od milijuna obespravljenih i potplaćenih radnika, suvremenih robova, koji u polumraku sluša ritam nemilosrdnog stroja. Vizualno jedan od najimpresivnijih dokumentaraca, nagrađen je posebnom nagradom žirija za najbolju fotografiju na festivalu u Sundanceu 2017. Film je na rasporedu 11. siječnja u 19:30 u sklopu Kratkih slika, programske cjeline Proširena slika koja se bavi odnosom kinematografije prema društveno političkim temama.

Nakon projekcije slijedi razgovor s Marijem Ivekovićem, predsjednikom Novog sindikata na temu rada i tekstilne industrije.

Ulaz je besplatan.

Details

Date:
11 siječanj, 2018
Time:
19:30 - 21:30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , ,

Venue

MM centar
Zagreb,