Loading Events
  • This event has passed.

Magic Carpets: društveno odgovorna umjetnost – umjetnost prihvaćanja u Zagrebu i Jelsi na Hvaru

23 lipanj, 2018Magic Carpets, projekt koji se odvija u 13 europskih zemalja inspiriran putovanjima kao čežnjom, potrebom i nužnošću, tijekom lipnja i srpnja slijeće i na naše prostore.

  • 2
    Shares
Performance Paulina Almeida (Nanook Multimedia Berta Tilmantaite)

Hrvatski partner u projektu, tvrtka Lab852 iz Zagreba projekt će realizirati na dvije lokacije – u gradu Zagrebu i u Jelsi na Hvaru, u suradnji s umjetnicama Maj Horn iz Danske, Paulinom Almeidom iz Portugala te zajednicama koje privremeno ili stalno nastanjuju ove prostore.

Maj Horn je u svom projektu odlučila povezati mlade zagrebačke umjetnike s migrantima iz Sirije i Iraka, oslanjajući se na sličnosti koje povezuju ove dvije skupine, u prvom redu financijske poteškoće s kojima se obje suočavaju. Produkcijski budžet umjetnica je tako odlučila potrošiti na angažman sudionika u kreiranju „Mapi Zagreba“ vođene šetnje i publikacije koja će nam pokazati grad iz njihovih osobnih perspektiva.

23. lipnja, u okviru 5. Tjedna Izbjeglica, osam će vodiča u šetnju povesti „Karavanu“ – glazbenike, filozofe, književnike i kuhare koji će doputovati u Zagreb balkanskom izbjegličkom rutom u organizaciji Ibn Rushd, njemačke fondacije za promidžbu arapske kulture u Europi. Šetnja će završiti koncertom u Park šumi Tuškanac u 21 sat, uz fine zalogaje koje će pripremiti kuhari s „Karavane“ u suradnji s kolektivom „Sjemenčice“.

Paulina Almeida inspiraciju je pronašla u lokalitetima Grapčeve spilje i napuštenog sela Humac na Hvaru. Kontroverze koje su se u posljednje vrijeme pojavile oko pitanja vlasništva i prodaje zemljišta na kojem se nalazi Grapčeva spilja, potaknule su umjetnicu da s djecom kreira epilog priče u kojem zajednica postaje i ostaje vlasnikom prirodnih i kulturnih dobara i odgovorno se njima koristi.

17. srpnja, u okviru 4. Etno Hvar Festivala, buđenje uspavanih duhova, evociranje plemenskih rituala, drevnih običaja i kulture, poslužit će kao vezivo imaginarnog scenarija performansa u kojem se profesionalni umjetnici i amateri, stvarnost i snoviđenje, udružuju kako bi posjetiocima ispričali povijesno – futurističku priču o otoku čiji je kulturni i ekonomski život obilježen odlascima i dolascima.

  • 2
    Shares

Details

Date:
23 lipanj, 2018
Event Categories:
, ,
Event Tags:
, , , , , ,

Venue

Tuškanac
Zagreb, Croatia (Local Name: Hrvatska)
  • 2
    Shares