Loading Events
  • This event has passed.

Mimika Orchestra, hrana Okusa doma i tribina o radnim migracijama na Svjetski dan migranata

18 prosinac, 2017U ponedjeljak 18. prosinca obilježava se Svjetski dan migranata. Migracije su, uz vodu i rad, jedna od glavnih tematskih okosnica programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Stoga će za navedeni datum, u sklopu EPK-ovog programskog pravca Kuhinja, u Omladinskom kulturnom centru Palach migracijama biti posvećena tribina, jest će se „migrantska” hrana i nastupit će transnacionalni glazbeni sastav – Mimika Orchestra.

Svjetski dan migranata obilježava se u Rijeci

Migracijama će se najdirektnije baviti tribina, naslovljena Pelene, busevi i Guinness. U fokusu su joj ekonomske migracije žena koje kao njegovateljice odlaze na rad u Zapadnu Europu, i migracije mladih koji u sve većem broju svoj kruh traže negdje drugdje. O navedenom će se razgovarati s Dugom Mavrinac, znanstvenom novakinjom na Institutu za antropologiju koja se u istraživačkom radu bavi ženskim radnim migracijama, neformalnom ekonomijom, komodifikacijom njege i plaćenog rada u kućanstvu te antropologijom starenja i doma. Jelena Ostojić, članica Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju te sociologinja koja se bavi politikama zapošljavanja, socijalnim pravima i nejednakostima na tržištu rada, govorit će o migracijama mladih u kontekstu nacionalnih (i europskih) politika koje za cilj imaju smanjenje nezaposlenosti mladih. Treći sudionik tribine, Goran Lukić, kao bivši sekretar Saveza slobodnih sindikata Slovenije a danas predsjednik Delavske svetovalnice koja se bavi i sindikalnim organiziranjem migrantskih radnika, govorit će o sindikalnom udruživanju kao platformi za djelovanje.

 Gastronomski program počinje u 19:30. Kuhat će članovi Zadruge za interkulturalnu suradnju Okus doma koji će se predstaviti s bliskoistočnim specijalitetima. Zadruga naime zapošljava azilante, tražitelje azila i izbjeglice, dakle ranjivu skupinu koja teško pronalazi svoje mjesto na vrlo suženom tržištu rada u Hrvatskoj. Kroz kuhinju, Zadruga pridonosi njihovoj integraciji i ekonomskoj emancipaciji te promociji socijalnog poduzetništva.

 Za kraj dana u Palachu će oko 21 sat nastupiti Mimika Orchestra. Riječ je o orkestru jazz, world music i suvremenog glazbenog izričaja te međunarodnog značaja koji je 2010. godine u Londonu osnovao skladatelj i multi-instrumentalist Mak Murtić. Otad je Mimika Orchestra izrastao u jedan od najkreativnijih, trans-idiomatskih sastava ovih prostora. U Rijeku stiže njegova hrvatska postava (postoji i britanska) koju čini 16 članova: vokali, limeni i drveni puhači, ritam sekcija te izvođač live elektronske glazbe. Orkestar će predstaviti kompozicije s albuma „Divinities of the Earth and the Waters”.

 Tribina počinje u 18 sati, kuhinja se otvara u 19:30 a koncert je predviđen za 21 sat. Cijeli je program besplatan.

Details

Date:
18 prosinac, 2017
Time:
18:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , ,

Venue

Palach
Rijeka,