Loading Events
  • This event has passed.

MM centar donosi hrvatske premijere filmova nagrađenih u Cannesu i Locarnu

8 veljača, 2018Od 8. veljače do 15. veljače MM centar (dvorište Studentskog centra) donosi niz filmskih večeri s recentnim i kvalitetnim ostvarenjima.

  • 3
    Shares
Buduće s(a)vršeno vrijeme’ (The Future Perfect)

“Buduće s(a)vršeno vrijeme” (The Future Perfect) prvi je dugometražni film njemačke redateljice s argentinskom adresom, Nele Wolhatz, koju smatraju jednom od novih nada suvremenog latinoameričkog filma. Njezini filmovi leže na granici različitih geografskih i filmskih stilova, suprotstavljaju se postojećim filmskim normama. “Buduće s(a)vršeno vrijeme”, donosi priču o 17-godišnjoj Kineskinji Xiaobin koja dolazi u Argentinu i uči španjolski, dok njezina obitelj odbija prihvatiti jezik i običaje nove zemlje. Struktura učenja jezika, postoje strukturom samog filma koji na zabavan način tematizira otuđenost, usamljenost kao i ulogu jezika u osobnom razvoju i socijalnim interakcijama. Hibrid između dokumentarnog i igranog filma, s brojnim autobiografskim elementima, dobitnik je nagrade za najbolji prvi film na festivalu u Locarnu 2017., sve uloge u njemu ostvarili su naturščici, a jedini je profesionalni glumac Nahuel Pérez Biscayart, zvijezda filma 120 BPM, koji u glumi samoga sebe. Film se premijerno prikazuje 8. veljače od 19:30 sati.

‘Tvornica ničega’

“Tvornica ničega” (A fábrica de nada) u režiji Portugalca Pedra Pinhe priča je o razočaranju, nemoći i nemogućnosti promjene sistema. Jedne noći grupa tvorničkih radnika shvati da njihov poslodavac krade svoje strojeve i sirovine. Odluče se organizirati i nadgledati opremu te spriječiti da proizvodnja bude prebačena drugdje. Radnici su, iz osvete, prisiljeni stajati besposleno uz svoje radne stanice dok traju pregovori o masovnom otpuštanju. Ogroman pritisak dovest će do nekoliko sukoba, dok se svijet oko njih ruši. Tvornica ničega poziva na refleksiju o ulozi rada u vremenu kada ekonomska kriza postaje dominantan oblik upravljanja i oslikava nedavnu društvenu i političku krizu u Portugalu. Veliki festivalski hit 2017. osvojio je niz nagrada između ostalih i nagradu FIPRESCI na festivalu u Cannesu 2017. Hrvatsku premijeru je na rasporedu 15. veljače u 19:30.

Osobni stil i snažan autorski potpis temeljna su obilježja stvaralaštva N. Wohlatz i P. Pinhe, a upravo su individualnost i umjetnička sloboda te poimanje filma kao umjetnosti osnovne premise jednog od najvažnijih pokreta u povijesti kinematografije – Novog vala, koji je tema epizode “3B Godardovih Filmskih (pri)povijesti”. Na rasporedu je 9. veljače u 20 sati te o povijesti i budućnosti filma razgovaraju s filmski teoretičar Hrvoje Turković i filmski kritičar Janko Heidl, a razgovor moderira filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Ulaz je besplatan, a više informacija potražite na http://mmcentar.sczg.hr/.

  • 3
    Shares

Details

Date:
8 veljača, 2018
Time:
19:30 - 23:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

MM centar
Zagreb,
  • 3
    Shares