Loading Events
  • This event has passed.

Montažstroj u Rijeci: Debata o pobačaju za siromašnu djecu

27 rujan, 2017Nakon premijerne izvedbe u Zagrebu, multimedijalni događaj LJUBAV & EKONOMIJA gostuje u Rijeci. Posjetite Art-kino 27. rujna 2017. godine s početkom u 20 sati.

Montažstroj - Ljubav & ekonomija
Montažstroj – Ljubav & ekonomija

“Ljubav & ekonomija” je dio većeg Montažstrojevog projekta koji se bavi zaštitom reproduktivnih i radnih prava žena. Cilj je projekta ukazati na socio-ekonomsku uvjetovanost pobačaja u našem društvu, te upozoriti da će restrikcije prava na pobačaj najviše pogoditi socijalno ugrožene žene i obitelji u Hrvatskoj.

 

“Ljubav & ekonomija” je multimedijsko povijesno putovanje o povijesti regulacije pobačaja na našim prostorima. Jelena Berković, novinarka i aktivistkinja za slobodu govora, predočit će publici sudbine naših prabaka, baka i majki u Kraljevini SHS, Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Kako su se mijenjali zakoni o pobačaju na području Hrvatske od 1929. godine do danas? Što su o tim zakonima mislili liječnici, koji danas mahom koriste priziv savjesti kada se radi o pobačaju?

 

“Ljubav & ekonomija” nakon dokumentarnog performansa postaje javna rasprava. Ususret novom zakonu o pobačaju koji će u Hrvatskoj biti donesen u sljedeće dvije godine, želimo postaviti pitanje: Možemo li u ovoj, naizgled polarizirajućoj, temi pronaći prostor dijaloga i međusobnog razumijevanja?

 

U raspravi će sudjelovati Lidija Matošević, docentica teologije i majka četvero djece, koja će pojasniti zašto je kriminalizacija žena zbog pobačaja suprotna samoj srži Isusove poruke o ljubavi. Dalida Rittossa, docentica na Pravnom fakultetu u Rijeci, govorit će o pravnoj irelevantnosti socio-ekonomskog razloga zbog kojega žene prekidaju trudnoću, jer ti razlozi pripadaju privatnosti žene u koje nitko ne smije ulaziti.

 

Razgovor će moderirati Zoran Grozdanov, doktor filozofije i predsjednik udruge Centar za kulturu dijaloga, koji svojim djelovanjem doprinosi dijalogu sekularnog i religijskog. Publika je pozvana na aktivno sudjelovanje u raspravi.

 

Prihodi od ulaznica bit će uplaćeni za razvoj programa “Moje mjesto pod suncem” udruge Centar za kulturu dijaloga i udruge Šarolija. “Moje mjesto pod suncem” je program podrške socijalno ugroženoj djeci kako bi im se osiguralo poticajno okruženje za razvoj socijalizacije, vještina i znanja kroz besplatne aktivnosti kakve im njihovi roditelji nisu u mogućnosti pružiti. Dolaskom na događaj “Ljubav & ekonomija” ćete, barem simbolično, doprinijeti sprečavanju socijalne isključenosti djece iz ugroženih obitelji.

 

Ulaznice po cijeni od 30 kuna možete kupiti putem platforme Ulaznice.hr ili na blagajni Art-kina.

Details

Date:
27 rujan, 2017
Time:
20:00 - 23:55
Cost:
Kn30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Art-kino Croatia
Rijeka, Hrvatska + Google Map