Loading Events
  • This event has passed.

Montažstroj u Rijeci: Debata o pobačaju za siromašnu djecu

27 rujan, 2017Nakon premijerne izvedbe u Zagrebu, multimedijalni događaj LJUBAV & EKONOMIJA gostuje u Rijeci. Posjetite Art-kino 27. rujna 2017. godine s početkom u 20 sati.

Montažstroj - Ljubav & ekonomija
Montažstroj – Ljubav & ekonomija

“Ljubav & ekonomija” je dio većeg Montažstrojevog projekta koji se bavi zaštitom reproduktivnih i radnih prava žena. Cilj je projekta ukazati na socio-ekonomsku uvjetovanost pobačaja u našem društvu, te upozoriti da će restrikcije prava na pobačaj najviše pogoditi socijalno ugrožene žene i obitelji u Hrvatskoj.

 

“Ljubav & ekonomija” je multimedijsko povijesno putovanje o povijesti regulacije pobačaja na našim prostorima. Jelena Berković, novinarka i aktivistkinja za slobodu govora, predočit će publici sudbine naših prabaka, baka i majki u Kraljevini SHS, Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Kako su se mijenjali zakoni o pobačaju na području Hrvatske od 1929. godine do danas? Što su o tim zakonima mislili liječnici, koji danas mahom koriste priziv savjesti kada se radi o pobačaju?

 

“Ljubav & ekonomija” nakon dokumentarnog performansa postaje javna rasprava. Ususret novom zakonu o pobačaju koji će u Hrvatskoj biti donesen u sljedeće dvije godine, želimo postaviti pitanje: Možemo li u ovoj, naizgled polarizirajućoj, temi pronaći prostor dijaloga i međusobnog razumijevanja?

 

U raspravi će sudjelovati Lidija Matošević, docentica teologije i majka četvero djece, koja će pojasniti zašto je kriminalizacija žena zbog pobačaja suprotna samoj srži Isusove poruke o ljubavi. Dalida Rittossa, docentica na Pravnom fakultetu u Rijeci, govorit će o pravnoj irelevantnosti socio-ekonomskog razloga zbog kojega žene prekidaju trudnoću, jer ti razlozi pripadaju privatnosti žene u koje nitko ne smije ulaziti.

 

Razgovor će moderirati Zoran Grozdanov, doktor filozofije i predsjednik udruge Centar za kulturu dijaloga, koji svojim djelovanjem doprinosi dijalogu sekularnog i religijskog. Publika je pozvana na aktivno sudjelovanje u raspravi.

 

Prihodi od ulaznica bit će uplaćeni za razvoj programa “Moje mjesto pod suncem” udruge Centar za kulturu dijaloga i udruge Šarolija. “Moje mjesto pod suncem” je program podrške socijalno ugroženoj djeci kako bi im se osiguralo poticajno okruženje za razvoj socijalizacije, vještina i znanja kroz besplatne aktivnosti kakve im njihovi roditelji nisu u mogućnosti pružiti. Dolaskom na događaj “Ljubav & ekonomija” ćete, barem simbolično, doprinijeti sprečavanju socijalne isključenosti djece iz ugroženih obitelji.

 

Ulaznice po cijeni od 30 kuna možete kupiti putem platforme Ulaznice.hr ili na blagajni Art-kina.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Details

Date:
27 rujan, 2017
Time:
20:00 - 23:55
Cost:
Kn30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Art-kino Croatia
Rijeka, Hrvatska + Google Map