Loading Events
  • This event has passed.

Montažstrojev performans ‘Krleжa’ u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža

5 srpanj, 2018Umjetnički kolektiv Montažstroj od 5. do 7. srpnja u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža organizira glazbeno-kazališni performans punog naziva ‘KRLEЖA ILI ŠTO SU NAMA ZASTAVE A ŠTO SMO MI ZASTAVAMA, DA TAKO ZA NJIMA PLAČEMO’ inspiriran radikalno kritičkim duhom Miroslava Krleže.

  • 6
    Shares
‘Krleжa’ u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža

Krleža, svo vrijeme svoga dugog vijeka u Zagrebu, proživio je pod brojnim imperijalnim, nacionalnim i ideologijskim zastavama. Živio je tako u nekoliko država na istome prostoru, pod nekoliko zastava u istome narodu, s različitim himnama tih istih ljudi s kojima je dijelio dobro i zlo. A živio je svoj život po logici perspektive za doba kad zastava neće biti, jer one neće biti potrebne.

Krleža koji uskrsava u ovom postdramskom kazališnom djelu je onaj izbrisani Krleža, Krleža proleter i proleterski pisac, ateist, komunist, dapače, lenjinist, i Jugoslaven. Osim Miroslava Krleže u predstavi se pojavljuju raz-blaženi kardinal Alojzije Stepinac, komunistički heroj epskih razmjera Andrija Hebrang, Bela Krleža, bijedni husinski rudar Jure Kerošević te u sustavu logora Jasenovac — mase pobijenih Srba, Židova, Roma, komunista, socijaldemokrata, pjesnika i svih onih koji su se usuđivali ne misliti da je Poglavnik “sadašnja i buduća hrvatska stvarnost i njezin zakon”!

Autorski projekt nagrađivanog redatelja Zlatka Pakovića suočava nas sa pitanjem: što smo usprkos zastavama, što kada pokušamo živjeti svjetski i otvoreni duh koji nas spaja s drugim ljudima zasigurno više od ikoje zastave ili himne?

Predstavu izvode: Vilim Matula u ulozi Miroslava Krleže, sopran Ana Jembrek u ulozi Bele Krleže, dramaturg na sceni Zlatko Paković i majstor svjetlosti Konrad Mulvaj.

Predstava je nastala u partnerstvu s Festivalom Miroslav Krleža, odnosno s njegovim organizatorom, Umjetničkom organizacijom Teatar poezije.

Pretpremijera 5. srpnja – Ulaz slobodan
Premijera 6. srpnja – Ulaznice: 100 kn
Repriza 7. srpnja – Ulaznice: 70 kn

Facebook event

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  • 6
    Shares

Venue

Leksikografski zavod Miroslav Krleža
Zagreb, Croatia (Local Name: Hrvatska)
  • 6
    Shares