Loading Events
  • This event has passed.

Montažstrojev performans ‘Krleжa’ u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža

5 srpanj, 2018Umjetnički kolektiv Montažstroj od 5. do 7. srpnja u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža organizira glazbeno-kazališni performans punog naziva ‘KRLEЖA ILI ŠTO SU NAMA ZASTAVE A ŠTO SMO MI ZASTAVAMA, DA TAKO ZA NJIMA PLAČEMO’ inspiriran radikalno kritičkim duhom Miroslava Krleže.

  • 6
    Shares
‘Krleжa’ u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža

Krleža, svo vrijeme svoga dugog vijeka u Zagrebu, proživio je pod brojnim imperijalnim, nacionalnim i ideologijskim zastavama. Živio je tako u nekoliko država na istome prostoru, pod nekoliko zastava u istome narodu, s različitim himnama tih istih ljudi s kojima je dijelio dobro i zlo. A živio je svoj život po logici perspektive za doba kad zastava neće biti, jer one neće biti potrebne.

Krleža koji uskrsava u ovom postdramskom kazališnom djelu je onaj izbrisani Krleža, Krleža proleter i proleterski pisac, ateist, komunist, dapače, lenjinist, i Jugoslaven. Osim Miroslava Krleže u predstavi se pojavljuju raz-blaženi kardinal Alojzije Stepinac, komunistički heroj epskih razmjera Andrija Hebrang, Bela Krleža, bijedni husinski rudar Jure Kerošević te u sustavu logora Jasenovac — mase pobijenih Srba, Židova, Roma, komunista, socijaldemokrata, pjesnika i svih onih koji su se usuđivali ne misliti da je Poglavnik “sadašnja i buduća hrvatska stvarnost i njezin zakon”!

Autorski projekt nagrađivanog redatelja Zlatka Pakovića suočava nas sa pitanjem: što smo usprkos zastavama, što kada pokušamo živjeti svjetski i otvoreni duh koji nas spaja s drugim ljudima zasigurno više od ikoje zastave ili himne?

Predstavu izvode: Vilim Matula u ulozi Miroslava Krleže, sopran Ana Jembrek u ulozi Bele Krleže, dramaturg na sceni Zlatko Paković i majstor svjetlosti Konrad Mulvaj.

Predstava je nastala u partnerstvu s Festivalom Miroslav Krleža, odnosno s njegovim organizatorom, Umjetničkom organizacijom Teatar poezije.

Pretpremijera 5. srpnja – Ulaz slobodan
Premijera 6. srpnja – Ulaznice: 100 kn
Repriza 7. srpnja – Ulaznice: 70 kn

Facebook event

  • 6
    Shares

Venue

Leksikografski zavod Miroslav Krleža
Zagreb, Croatia (Local Name: Hrvatska)
  • 6
    Shares