Loading Events
  • This event has passed.

Moritz Simon Geist u Močvari: performans i interaktivna zvučna instalacija

10 ožujak, 2016Novo događanje u zagrebačkoj Galeriji Močvara, čiji je godišnji program posvećen umjetnosti zvuka, predstavlja njemačkog umjetnika Moritza Simona Geista, koji izvodi elektroničku glazbu u društvu neobičnih glazbenika – mehaničkih robota. Otvorenje i performan je na rasporedu u četvrtak 10. ožujka od 19:30 sati, razgovor s umjetnikom dan kasnije u petak 11. ožujka u 19:00 sati, dok se instalacija može razgledati 11. i 12. ožujka od 17:00 do 20:00 sati.

Moritz Simon Geist
Moritz Simon Geist

Glavni je robot instalacija pod imenom MR-808, robotička replika poznate elektroničke ritam mašine TR-808 i prva robotička instalacija koja oživljava i prenosi elektroničke zvukove tog kultnog instrumenta. TR-808 se koristio na više popularnih hit albuma, više od ijedne druge ritam mašine, i danas uživa ikonički status u glazbenoj industriji. Umjetnik u live performansu upravlja instalacijom i naglašava ishodišta elektroničkog zvuka 80-ih na specifičan način koji se razlikuje od konvencionalnih medija, pomoću fizičkih kretnji robotičkih dijelova instalacije i svjetla koje je sinkronizirano sa zvukom. Na taj se način u glazbu uvodi estetika greške, budući da ritam koji proizvodi robot nikada ne može biti predvidljiv kao što je to zvuk generiran na računalu. Nakon otvorenja izložbe i performansa u četvrtak, 10.3. u 19:30 sati, u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, interaktivnu instalaciju MR-808 moguće je pogledati i isprobati u petak i subotu, 11. i 12.3. od 17:00 do 20:00 sati, a s umjetnikom porazgovarati u petak 11.3. od 19:00 sati.

 

Moritz Simon Geist bavi se robotičkim glazbenim izvedbama i performansima. Njegovi projekti obuhvaćaju različita područja, od tonalnog hakiranja do robotike i automatiziranih instrumenata koji omogućuju nov pogled na fenomen sučelja između stroja i čovjeka. Projekte je predstavio na brojnim europskim festivalima i izložbama poput festivala Ars Electronica 2014 (Austrija), Club Transmediale 2013 (Njemačka) i Mapping Festivala (Češka Republika). Surađivao je s izvođačima kao što su Mouse on Mars i TyondaiBraxton. Dio je robotičkog sound kolektiva SonicRobots.

 

Organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse. Projekt podržavaju: Goethe-Institut Kroatien, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Zaklada “Kultura nova”.

 

Ulaz je besplatan.

Details

Date:
10 ožujak, 2016
Time:
19:30 - 21:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Močvara
Zagreb, Hrvatska + Google Map