Loading Events
  • This event has passed.

Ničija i svačija djeca, suđenja, stvarni događaji i domaće priče u fokusu 12. ZFF-a

19 listopad, 201412. Zagreb Film Festival od 19. do 26. listopada na odvijat će se na šest lokacija. Natjecateljski program donosi pedesetak naslova. Poznati popratni programi Velikih 5, Bibijada, Moj prvi film, Dan LUX filma i program u suradnji s Queer Zagrebom. Tri nova popratna programa: Ponovno s nama, Prvi svjetski rat na filmu i Bib PLUS. Naglasak na danskim filmovima i suradnji hrvatskih i danskih filmaša uz dolazak danskog kraljevskog para. Industrija, među ostalim, donosi radionicu Erich Pommer Instituta o raščišćavanju autorskih prava i masterclass predavanja Čedomira Kolara, Césara Charlonea i Jørgena Letha.

12. Zagreb Film Festival

„Kad je o temama riječ, festivalski program ove godine u znaku je hrabrih djevojčica i dječaka koje smo razmišljajući o selekciji nazvali ničijom i svačijom djecom. Druga važna tema 12. ZFF-a su suđenja, ili preciznije, pravda koja je spora, ali dostižna, a ove godine volimo i stvarne događaje na kojima se temelji čak sedam od trinaest naslova iz konkurencije dugometražnog igranog filma”, izjavio je direktor festivala Boris T. Matić.

Među njima su dvostruki pobjednik Sundancea Ritam ludila u režiji Damiena Chazellea, priča o usponu mladoga jazz bubnjara (briljantni Miles Teller) u okrutnom svijetu glazbenog konzervatorija, zatim francuski Party Girl – film o (stvarnoj) partijanerici koja se na pragu 60-ih konačno poželi skrasiti te Happy Endings hrvatsko-američkog direktora fotografije Darka Šuvaka inspiriran domaćom pričom o pljačkašici banaka (Areta Ćurković). Na istinitim događajima temelji se i moćna etiopska drama Hrabra djevojka o djevojčici koja nehotice ubije svog silovatelja pa je osude na smrt.

Popratne programe Velikih 5 i Moj prvi film: Rumunjska te dječji program Bibijada i njezin novi produžetak – Bib Plus predstavio je izvršni direktor Hrvoje Laurenta, a koordinatorica programa Selma Mehadžić govorila je o novim programima Ponovno s nama i Prvi svjetski rat na filmu. Predstavila je i programe Dan Lux filma te Retrospektivu Dereka Jarmana, ostvarenu u suradnji s Queer Zagrebom.

Edukativni i networking program Industrija ove godine uključuje dvodnevnu radionicu Erich Pommer Instituta na temu raščišćavanja autorskih prava. U suradnji s danskim Ministarstvom kulture, Veleposlanstvom Kraljevine Danske, Danskim filmskim institutom te HAVC-om ZFF ove godine stavlja naglasak na dansku kinematografiju s čak 15 danskih filmova u programu, te industry programom Danes Go South. Sve jaču suradnju hrvatskih i danskih filmaša, svojim će dolaskom na hrvatsku premijeru filma Itsi Bitsi pozdraviti i kraljica Margareta II od Danske i suprug princ Henrik od Danske.

Details

Start:
19 listopad, 2014
End:
26 listopad, 2014
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , ,

Venue

Više lokacija
Poreč, Hrvatska + Google Map