Loading Events
  • This event has passed.

Noć Knjige 2019.

23 travanj, 2019Manifestacija Noć knjige, koja već osmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održat će se 23. travnja u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige.

Noć Knjige 2019.

Pokrećući 2012. godine Noć knjige, osim dostojnog obilježavanja navedenih obljetnica, organizatori su željeli stvoriti sinergiju svih dionika u knjižnom sektoru: pisaca, prevoditelja, ilustratora, urednika, izdavača, knjižara, knjižničara, strukovnih udruga, državnih struktura, medija i čitatelja. Upravo se ta suradnja pokazala kao primjer na koji bi način Hrvatska trebala brinuti o knjizi i čitanju, kao i o kulturi općenito, i stoga se s pravom Noć knjige može smatrati perjanicom Nacionalne strategije poticanja čitanja, jer su koncepcija i programi Noći knjige kompatibilni sa svim njezinim ciljevima.

Ovogodišnjom temom, Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa, želimo potaknuti prisjećanje na likove koji su nam bili važni, s kojima smo se mogli poistovjetiti, likove s kojima smo odrastali, putovali i otkrivali nepoznate krajeve, rješavali najteže zadaće, od kojih smo učili kako se nositi s izazovima stvarnog svijeta. O njima želimo potaknuti i međugeneracijski dijalog, propitujući imamo li iste heroje koje su imali naši mame, tate, djedovi i bake, poistovjećujemo li se s njima ili pak pronalazimo nove.

Povod za promišljanje o našim najdražim fiktivnim likovima i herojima pruža nam i niz obljetnica koje brojimo u ovoj godini: 180 godina od objavljivanja romana „Junak našeg doba“, 80 godina izlaženja Marvelovih stripova, 50 godina izlaženja „Alana Forda“, 90 godina od prve pojave Popaja, 50 godina od rođenja i 20 godina od smrti Edvina Biukovića i dr.

Diljem zemlje, na različite kreativne načine, sudionici Noći knjige istraživat će kako su nas knjiški junaci inspirirali i nadahnjivali te oblikovali naše živote. Odgovor na pitanje zašto su nam toliko važni dobit ćemo u mnogima od više od 800 programa, koliko ih je do ovog trenutka prijavljeno.

I NOĆ KNJIGE IMA SVOG SUPERJUNAKA…

Zaštitni znak ovogodišnje manifestacije je Knjigomir, junak s posebnim moćima koje je stekao zahvaljujući knjigama. Svoju univerzalnu poruku o važnosti knjige i vrijednosti čitanja prenijet će nam točno u podne u najvećoj hrvatskoj knjižnici. Autor vizualnog rješenja je dizajner Boris Kuk, a zanimljivosti iz Knjigomirova putovanja s udaljene planete Libromeda do Zemlje i Noći knjige vješto su ilustrirale ruke Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca.

SVEČANO OTVORENJE NOĆI KNJIGE 2019.

23. travnja 2019. u 12 sati
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA KNJIGA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Svečano otvorenje Noći knjige 2019. započet će predstavljanjem najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj. Iz godine u godinu (2012. – 2019.) Noć knjige osmišljava i naručuje istraživanje čitalačkih preferencija i preferencija kupovanja knjiga hrvatskih građana, a od ove godine u suradnji s novom agencijom Kvaka, koje nam donosi konkretne podatke o čitanju i kupovanju knjiga u Hrvatskoj. U sklopu programa otvorenja javnost će se upoznati s najnovijim rezultatima, iz ožujka 2019. godine.

NOĆ KNJIGE ZA ŠKOLARCE

S obzirom na to da ovogodišnja Noć knjige „pada“ u vrijeme školskih praznika, za mlade entuzijaste pripremili smo likovni i literarni natječaj „Koji si ti lik?!“ u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara. U Noći knjige 2019. pozvali smo školarce da razmišljaju o svojim omiljenim likovima i junacima iz svijeta knjige i stripa. Pitali smo ih koji su junaci na njih osobito utjecali, zašto im jesu ili nisu dragi te kako bi uz njihovu pomoć mijenjali sebe i svijet. Nagrade učenicima koji su prema kriterijima originalnosti i kvalitete najbolje prikazali zadanu temu bit će uručene na svečanom otvaranju manifestacije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Za strastvene knjiške moljce, zaljubljenike u knjigu, kao i u suvremene tehnologije i načine komunikacije, pokrećemo BookTube kanal Noći knjige. Pozivamo ih da snime kratki video na hrvatskom jeziku o svojim omiljenim knjigama, herojima i raznim drugim knjiškim temama i postanu šaptači knjigama – knjiški influenceri/ce!

PRODAJNE AKCIJE, POPUSTI I OPROSTI

Mnogi za Noć knjige žele kupiti knjigu ili pokloniti knjigu, jer mnogima je ona i dalje drag poklon. Za tu su priliku i ove godine knjižari i nakladnici pripremili prodajne akcije i popuste koji će se moći ostvariti tijekom cijelog dana u knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske. Brojne knjižnice nudit će besplatan upis, a onima zaboravnima neke od njih će omogućiti vraćanje knjiga bez naplate zakasnine.

PROJEKCIJE NAD FONTANAMA U NOĆI KNJIGE 2019.

U utorak, 23. travnja, u večernjim satima, na fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice javnost će moći uživati u 3D projekcijama motiva koji vizualno obilježavaju ovogodišnju Noć knjige. Dok je prošle godine nad njima lebdio astronaut, ove će godine to biti Knjigomir. Fotografije „Knjigomira nad fontanama“ možete podijeliti na društvenim mrežama uz oznake: #knjigomir #nocknjige.

PUTUJ S KNJIGOM!

Noć knjige će se treću godinu zaredom obilježiti u putničkom prijevozu Jadrolinije i Hrvatskih željeznica. Na deset brodskih linija, u sva tri plovna područja, od sjevera do juga Jadrana, putnici će uživati slušajući audiopriče/zvučne knjige za djecu. Priče je ustupila je Croatia Records iz svoje edicije „Bakine priče“. Na kopnu, u prigradskim vlakovima Grada Zagreba, HŽ Putnički prijevoz će omogućiti emitiranje audiopriča/knjiga za djecu. Stoga vas pozivamo da svoje najmlađe povedete na vožnju vlakom i da zajedno poslušate njihove omiljene priče.

NOĆ KNJIGE ZA HUMANOST

Organizatori Noći knjige, kao i svake godine do sada, manifestaciji nastoje dati humanitarnu notu, ukazujući na one kojima je potrebna naša pomoć. Zahvaljujemo nakladnicima koji su se i ove godine odazvali našem pozivu te donirali knjige Udruzi MoSt iz Splita odnosno njihovu Centru za beskućnike i Centru podrške za djecu i mlade s problemima u ponašanju.

ORGANIZATORI NOĆI KNJIGE

Organizatori Noći knjige 2019. su Zajednica nakladnika i knjižara HGK, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

Noć knjige 2019. održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Programe i prodajne akcije, kao i sve drugo vezano uz Noć knjige 2019. potražite na http://nocknjige.hr i http://facebook.com/nocknjige.hr

Details

Date:
23 travanj, 2019
Time:
12:00 - 23:30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, ,

Venue

Više lokacija u Zagrebu
Zagreb, Hrvatska