Loading Events
  • This event has passed.

Nova predstava ‘Cement’ redatelja Sebastijana Horvata u ZKM-u

25 rujan, 2020Sada, pod sloganom nove sezone #VratiSeUNormalu ZKM poziva publiku da pogleda ovu ljubavnu priču smještenu u doba revolucije premijerno 25. rujna. Reprizne izvedbe su na rasporedu 26, 27. i 29. rujna u 20 sati.

‘Cement’

LJUBAV U DOBA REVOLUCIJE – Jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske dramske književnosti, kako je predstavu opisao redatelj Sebastijan Horvat, svoju će premijeru imati 25. rujna. Podsjetimo, premijera “Cementa” prema tekstu Heinera Mullera bila je najavljivana još u ožujku, ali je zbog lockdowna, koji je započeo baš uoči premijere, ZKM morao zatvoriti svoja vrata, baš kao i ostala kazališta.

Gleb Čumalov se nakon nekoliko godina građanskog rata i Oktobarske revolucije vraća kući gdje se zatekne u tvornici cementa koja, usprkos godinama revolucionarnih težnji za preuzimanjem privatnog vlasništva, samuje, prazna i neaktivna. Njegov je povratak kući istodobno i povratak ženi i zajedničkom djetetu.

Ali žena mu ne uzvraća. Zaljubljena je: njezina je ljubav sad Revolucija, tijelo i srce su joj zapečaćeni. Od tog je trenutka Glebov cilj dvostruk: uvjeriti novu vlast da omogući ljudima/radnicima osposobiti cementaru koja bi mogla raditi i proizvoditi i više i bolje nego prije, te ponovno pridobiti srce svoje odjednom emancipirane žene.

Cement je ljubavno pismo u nekom trenutku prijeloma, reza između postojećega i radikalno novoga, naslikanog brutalno surovom silom, koja u pisanju neumoljivo ispovijedaju vjeru da sve to jest i mora biti, bez obzira na ishode, i da je naša budućnost, budućnost čovječanstva točno taj prijelom, ili… je uopće neće biti.

Details

Date:
25 rujna
Time:
20:00 - 23:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , ,

Venue

ZKM
Zagreb, Hrvatska