Loading Events
  • This event has passed.

‘Ono što nedostaje’ Tomislava Zajeca praizvedbeno u ZKM-u i tribina ususret

16 prosinac, 2017U subotu, 16. prosinca, u 20 h, dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta mladih, bit će praizvedena predstava ‘Ono što nedostaje’ po drami Tomislava Zajeca, u režiji Selme Spahić.

'Ono što nedostaje'
‘Ono što nedostaje’

Intimistička drama “Ono što nedostaje”, 2014. nagrađena prvom Nagradom za dramsko djelo Marin Držić, tematski slijedi više narativnih linija koje često dovode do obiteljskih trauma. Rastakanje obitelji i njezino propitivanje u ekonomski nepostojanim vremenima navodi Zajeca na razbijanje linearnosti radnje te na propitivanje dramske strukture putem razlomljenosti perspektiva, čime istražuje unutarnje odnose likova, nesigurno tanku liniju između izgovorenoga i prešućenoga u tekstu.

 

Promišljanje otvorenosti i tabua unutar obiteljskog života, kao i transgeneracijskih zabluda koje se poput nasljeđa prenose na potomke, u ovoj se drami otvaraju pitanjima relativiziranja autoriteta, bijega od odgovornosti, odrastanja i straha. Na različitim razinama vremena, jedna se obitelj suočava sa vlastitom prošlošću i sadašnjošću te s posljedicama odluka koje su donijeli ili propustili donijeti, a koje će odrediti njihove živote.

 

Dvije su žene izgubile majku, koja ih je iznenada ostavila kao djevojčice. Svaka se od njih na svoj način pokušava nositi s gubitkom. Jedan šesnaestogodišnji dječak pokušava istražiti svoju seksualnost. Istodobno dvoji koliko je njegov otac otvoren za takvo istraživanje. Jedan bolničar pokušava zadržati posao. A jedna čistačica nakon godina provedenih u tuđim obiteljima napokon sve razumije. I na kraju, jedan otac pokušava shvatiti kad je točno odlučio odustati. Sve vrijeme, iza stalno zatvorenih vrata, jedan šestogodišnji dječak čeka na svoj nastup s violinom. Redateljica predstave Selma Spahić prvi put režira u Hrvatskoj, scenografkinja je Mirna Ler, kostime kreira Doris Kristić, skladatelji su Alen i Nenad Sinkauz, a scenski pokret oblikuje Blaženka Kovač Carić. Glume: Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Nataša Dangubić, Milica Manojlović i drugi.

 

Ususret praizvedbi, u srijedu, 6. prosinca, u 19 h, u foajeu ZKM-a održat će se tribina „Čitanje kazališta“imenovana „Homoseksualni identiteti u suvremenoj hrvatskoj drami“. Autor koncepta tribine i voditelj Srđan Sandićugošćuje teatrologa Darka Lukića i spisateljicu Jasnu Jasnu Žmak kako bi problematizirali reprezentaciju homoseksualnih identiteta u suvremenoj hrvatskoj drami. Razgovarat će se i o njihovim odjecima, konstrukciji i funkciji likova koji su označeni homoseksualnošću te o razinama stereotipa i predrasuda s kojima se susrećemo, odnosno o afirmaciji ili negaciji homoseksualnog identiteta.

 

Pribivanje tribini je besplatno, ulaznice za „Ono što nedostaje“ stoje 30-60 kn, a sljedeće izvedbe su 17., 19., 20., 21. i 22. prosinca.

Details

Date:
16 prosinac, 2017
Time:
20:00 - 23:00
Cost:
Kn30 – Kn60
Event Categories:
, ,
Event Tags:
, , ,

Venue

ZKM
Zagreb, Hrvatska + Google Map