Loading Events
  • This event has passed.

Oridano Gypsy Jazz Band u Vintage Industrial Baru

30 kolovoz, 2017Kolovozeći Jazz Garden zatvorit ćemo odličnim osvježenjem Oridano Gypsy Jazz Band u srijedu 30. kolovoza u Savskoj 160. Oridano Gypsy Jazz Band djeluje od jeseni 2010. godine, a sama ideja benda, rezultat je zajedničke fascinacije opusom Djanga Reinhardta i ljubavi prema jazzu. Bend čine Orjen Riđanović (gitara), Milivoj Majdak (ritam gitara) & Gustav Barišin (kontrabas).

Oridano Gypsy Jazz Band
Oridano Gypsy Jazz Band

U lipnju 2013. Oridano Gypsy Jazz Band potpisuje ugovor sa najuglednijom izdavaĉkom kućom specijaliziranom za žanr gypsy jazz ali i poznatom po brojnim drugim svjetski slavnim i hvaljenim jazz izdanjima, norveškim Hot Club Recordsom pod vodstvom Jona Larsena (Hot Club de Norvege), te objavljuje svoj autorski album prvijenac Oridano, sačinjen od 9 autorskih kompozicija koje pružaju uvid u njihovo shvaćanje i interpretaciju gypsy swinga kao autonomne oblasti jazz glazbe i istovremeno pružaju presjek kroz glazbeno stvaralaštvo sastava u periodu do 2013.

 

Naredna, 2014. godina, sa sobom je donijela i drugo izdanje Oridano Gypsy Jazz Banda, naslovljeno “Swing ’14”, koje gravitira prema fenomenu jazz standarda i njegovoj valjanoj interpretaciji.

 

Jon Larsen iz Hot Club Recordsa je također uvrstio jednu skladbu s potonjeg albuma na prestižnu kompilaciju Django Festival 8, koja nudi uvid u ono najbolje što se danas može naći u svijetu gypsy jazza, a k tome i čini treće izdanje sastava.

 

2016., novo izdanje Oridano Gypsy Jazz Banda, naslovljeno “Hot Club of Croatia”, njihov je treći album izdan za izdavačku kuću Hitchtone Music & Promotion (Zagreb, CRO). Kreativna pauza od dvije godine ipak je sa sobom donijela njihov prvi singl, “Oridance” (2015.), kojim su najavili nastavak autorskog rada s prvog albuma koji se tek ima uobliĉiti u neko nadolazeće izdanje.

 

“Hot Club of Croatia”, snimljen u postavi koja kombinira razne faze stvaralaštva Djanga Reinhardta (solo gitara, klarinet, violina, ritam gitara, kontrabas), predstavlja njihovu viziju repertoarnog kanona u gypsyjazzu. Kako svaki gypsyjazzizvoĊaĉ u nekom trenutku želi izdati album s Djangovim kompozicijama koje su dio repertoara svakog izvođača u ovom pravcu, Oridano Gypsy Jazz Band je to učinio s ovim izdanjem i uključio skladbe poput “Nuages”, “Impromptu” ili “Blue Drag, da nabrojimo samo neke.

 

Rezultat je album koji u isto vrijeme spaja tradicionalnost ranog gypsy jazza i pogled u budućnost ovog izričaja. Radi li se o citatima u svrhu hommagea velikom Djangu ili invencijama koje žele predstaviti moderno lice ovog pravca jazza, “Hot Club of Croatia” je kompendij bogatog iskustva i posvećenosti ovom žanru, kao i testament dugogodišnjoj suradnji glazbenika koji su ga stvarali.

Details

Date:
30 kolovoz, 2017
Time:
20:00 - 23:55
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Vintage Industrial Bar
Savska 160
Zagreb, Hrvatska
+ Google Map