Loading Events
  • This event has passed.

Oridano Gypsy Jazz u Ljetnom vrtu u Vintage Industriala

14 kolovoz, 2019U srijedu 14. kolovoza u sklopu ‘Jazz.hr in Jazz Garden’ nastupa Oridano Gypsy Jazz u Ljetnom vrtu Vintage Industriala Bara. Ulaz je besplatan, a početak u 20:00 sati.

Oridano Gypsy Jazz

Orjen Riđanović i Milivoj Majdak dobro su znani pripadnici hrvatske/regionalne jazz/gypsy jazz scene, kao članovi Oridano Gypsy Jazz Banda, ali i u formi gitarskog dua.

U srijedu 14. kolovoza uživajte u atmosferi koju stvara ovaj virtuozni gypsy jazz gitarski duo.

O Oridano Gypsy Jazz Bandu:

U lipnju 2013. Oridano Gypsy Jazz Band potpisuje ugovor sa najuglednijom izdavaĉkom kućom specijaliziranom za žanr gypsy jazz ali i poznatom po brojnim drugim svjetski slavnim i hvaljenim jazz izdanjima, norveškim Hot Club Recordsom pod vodstvom Jona Larsena (Hot Club de Norvege), te objavljuje svoj autorski album prvijenac Oridano, saĉinjen od 9 autorskih kompozicija koje pružaju uvid u njihovo shvaćanje i interpretaciju gypsy swinga kao autonomne oblasti jazz glazbe i istovremeno pružaju presjek kroz glazbeno stvaralaštvo sastava u periodu do 2013.

Naredna, 2014. godina, sa sobom je donijela i drugo izdanje Oridano Gypsy Jazz Banda, naslovljeno Swing ’14, koje gravitira prema fenomenu jazz standarda i njegovoj valjanoj interpretaciji. Jon Larsen iz Hot Club Recordsa je takoĊer uvrstio jednu skladbu s potonjeg albuma na prestižnu kompilaciju Django Festival 8, koja nudi uvid u ono najbolje što se danas može naći u svijetu gypsy jazza, a k tome i ĉini treće izdanje sastava.

2015. godine sastav je objavio svoj prvi singl, autorsku skladbu Orjena RiĊanovića Oridance, koju je izdala hrvatska izdavaĉka kuća Hitchtone Music & Promotion.

2016., novo izdanje Oridano Gypsy Jazz Banda, naslovljeno “Hot Club of Croatia”, njihov je treći album izdan za izdavaĉku kuću Hitchtone Music & Promotion (Zagreb, CRO). Kreativna pauza od dvije godine ipak je sa sobom donijela njihov prvi singl, “Oridance” (2015.), kojim su najavili nastavak autorskog rada s prvog albuma koji se tek ima uobliĉiti u neko nadolazeće izdanje.

“Hot Club of Croatia”, snimljen u postavi koja kombinira razne faze stvaralaštva Djanga Reinhardta (solo gitara, klarinet, violina, ritam gitara, kontrabas), predstavlja njihovu viziju repertoarnog kanona u gypsy jazzu. Kako svaki gypsy jazz izvoĊaĉ u nekom trenutku želi izdati album s Djangovim kompozicijama koje su dio repertoara svakog izvoĊaĉa u ovom pravcu, Oridano Gypsy Jazz Band je to uĉinio s ovim izdanjem i ukljuĉio skladbe poput “Nuages”, “Impromptu” ili “Blue Drag, da nabrojimo samo neke.

Rezultat je album koji u isto vrijeme spaja tradicionalnost ranog gypsy jazza i pogled u budućnost ovog izriĉaja. Radi li se o citatima u svrhu hommagea velikom Djangu ili invencijama koje žele predstaviti moderno lice ovog pravca jazza, “Hot Club of Croatia” je kompendij bogatog iskustva i posvećenosti ovom žanru, kao i testament dugogodišnjoj suradnji glazbenika koji su ga stvarali.

Details

Date:
14 kolovoz, 2019
Time:
20:00 - 23:30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Vintage Industrial Bar
Zagreb, Hrvatska