Loading Events
  • This event has passed.

Otkrivanje spomenika Jimiju Hendrixu u Zagrebu

16 svibanj, 2014Spomenik jednoj od najznačajnijih ličnosti u povijesti rock glazbe, gitarističkom magu Jimiju Hendrixu, bit će svečano otkriven u petak 16. svibnja u 20 sati u dvorištu zagrebačkog Subkulturnog Centra u ulici Pavla Hatza.

Jimi Hendrix snimljen 1967. (Izvor: Wikipedia)

Uskoro će  još jedan čudesan spomenik doprinjeti rastućem “Tematskom parku rock’n’rolla” kako je službeni naziv parka u Hatzovoj. Jimi Hendrix time se pridružuje Joeu Strummeru i Johnu Lennonu koji su u rujnu i studenom dobili svoje statue i pritom pobudili interes mnogih Zagrepčana i gostiju grada. Obje svečanosti otkrivanja pohodilo je nekoliko stotina ljudi, a sljedećih tjedana park je posjetilo mnoštvo turista doprinjevši stvaranju nove gradske atrakcije. Autor Hendrixovog spomenika je akademski kipar i bubnjar Boris Leiner, čovjek koji je izradio i statuu vođe Beatlesa.

James Marshall Hendrix, poznatiji kao Jimi Hendrix, jedan je od najprepoznatljivijih i najvažnijih ličnosti u povijesti modern glazbe, gitarist kojeg Rock And Roll Hall Of Fame opisuje kao “možda i najvećeg rock instrumentalista”. Sa samo tri službena studijska albuma i relativno kratkom karijerom naprasno prekinutom 1970. u 27. godini života Hendrix je uspio redefinirati rock glazbu i postati globalni superstar i najplaćeniji glazbenik svog vremena, vremena kad se glazba stvarala i uživala na potpuno drugačiji način nego danas. Impresivna niska bezvremenskih skladbi poput “Hey Joe”, “Crosstown Traffic”, “Wind Cries Mary”, “Purple Haze”, “Stone Free”, “Manic Depression”, “Foxy Lady”, uz obradu Dylanove “All Along The Watchtower”, i glasovite interpretacije “The Star Spangled Banner” sa Woodstocka ’69. zauvijek su osigurala Hendrixu istaknuto mjesto u kolektivnoj memoriji svih ljubitelja glazbe.

Povezanost Hendixa i Zagreba ne treba posebno objašnjavati. Dovoljno je prisjetiti se legendarnog grafita njegovog imena na željezničkom mostu preko Save i postaje potpuno jasno zbog čega je ovaj glazbeni velikan zaslužio spomenik u našem gradu.

Već sljedeći tjedan, 23. svibnja svoju statuu će dobiti još jedna rokenrol veličina.