Loading Events
  • This event has passed.

Otvoren je 6. Dan D u Zagrebu

3 srpanj, 2015U petak 3. srpnja, otvoreno je šesto izdanje Međunarodnog festivala dizajna Dan D 2015., koji se drugu godinu za redom održava u prostorima bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu, nastavljajući tako praksu oživljavanja napuštenih zagrebačkih prostora. Festival se zatvara u nedjelju 5. srpnja u 19 sati.

Više od dvadeset izložbi na šestom Danu D
Više od dvadeset izložbi na šestom Danu D

Festival su otvorile Ivana Borovnjak, programska direktorica festivala Dan D i predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva te veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Michèle Boccoz, u ime Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj koji je partner ovogodišnjeg Dana D.

 

Sve izložbe na festivalu otvorene su danas do 22 sata. Nakon završetka programa u Vlaškoj Dan D-ovci sele u Tvornicu kulture, gdje će se održati tradicionalni D-party, na kojem nastupaju: zagrebački bend DemeNtronomes, splitski trojac ROLO te DJ Yesh. D-party se otvara u 22.30 i traje do 04.00. Tirkizne festivalske ulaznice vrijede i za D-party.

 

Nakon Dizajna i grada (2013.) i Dizajna na rubu (2014.), ove godine Dan D svojom temom otvara raspravu o Arhivu dizajna i postavlja pitanje što smo naučili, kako čitamo i reinterpretiramo vlastito dizajnersko nasljeđe, kako bilježimo njegove fragmente i kakvu im novu narativnu strukturu dajemo, te što nam to govori o našoj vlastitoj poziciji, kao dizajnera, danas? Tematski dio festivala predstavlja niz karakteristično autorskih projekata koji su posljednjih godina na različite načine istraživali povijest dizajna i interpretirali je u širokom rasponu medija. Kroz izložbe, niz predavanja i okrugli stol o ovoj temi pokušat će se ispitati mogućnost stvaranja hibridnog arhiva dizajna, koji bi u budućnosti povezao sve ove istraživačke autorske inicijative ne dovodeći u pitanje njihov integritet. Niz gostiju predstavit će i slična iskustva iz drugih disciplina, s fokusom na razloge, svrhu i metodologije arhiviranja i stvaranja nove dokumentacije kojom se dizajnerski fenomeni spašavaju iz zaborava i reaktualizira se diskurs o njima, bez obzira promatramo li ih na razini pojave, osobe, izuzetnog projekta, uzorka, skupa kompleksnih relacija ili sretnih slučajeva.

 

Izložbeni program, naravno, podrazumijeva i D-izložbu – platformu za predstavljanje natječajem izabranih najboljih mladih dizajnera iz regije bez obzira djeluju li aktivno na sceni ili će na nju tek kročiti. D-izložba uključuje naručene ili samoinicirane radove, mentorirane ili samostalne projekte, te one projekte i koncepte osmišljene i realizirane upravo za nastup na festivalu. Za ovogodišnju D-izložbu izabrano je ovih 20 autora i autorskih timova: Ana Armano Linta, Željko Beljan, Vlatka Blakšić & Katerina Duda, Andrej Đukić, Marija Gradečak, Lana Grahek, Rešetke nisu prepreke . Ena Jurov, Leila Kasumović, Ivan Kunjašić, Me and the Machine, Neuralab, Sara Pavleković Preis, Barbara Rad, Ana Radovanović, Imelda Ramović, Alma Šavar, Gala Marija Vrbanić, studenti Studija dizajna 3. godina te tim [email protected]

 

Temu nasljeđa dotiče i ovogodišnji natječaj regionalne izložbe Young Balkan Designers, raspisan u okviru nedavno osnovane Balkanske dizajnerske mreže koju su zajednički pokrenuli Hrvatsko dizajnersko društvo, organizacija Mikser iz Beograda i Public Room iz Skopja. Izložba YBD 2015, pod sloganom Common Grounds također će biti pokazana u sklopu Dana D u sklopu njene internacionalne turneje.

 

Ovogodišnji Edukativni program Dana D, koji su osmislili Dario Dević i Petra Milički veći je no ikad dosad — čitav prvi kat Stare bolnice u Vlaškoj ispunjen je izložbama lokalnih i regionalnih fakulteta i škola dizajna, te nizom radionica i početnica koje promišljaju i proširuju središnje pitanje ovogodišnjeg festivala: kako arhivirati dizajn i kako dizajnirati arhiv? Kroz četiri vrlo različite radionice, polaznici će se baviti praktičnim temama poput uloge dizajnera u knjižničarskom arhiviranju ili tehnološkim aspektima dokumentiranja dizajna, ali i neopipljivim, efemernim elementima arhiviranja kao što je bilježenje odnosa korisnika i dizajna na primjeru mode ili pak interneta kao nepresušnog arhivskog izvora.

 

Predavački i diskurzivni program festivala, u koncepciji Ivane Borovnjak i organizacijskog tima Dana D, podrazumijeva gostovanja niz domaćih, regionalnih i svjetskih gostiju, dizajnera i ostalih profesionalaca iz sfera kreativnih industrija, civilne i kulturne scene, koji će dati svoje viđenje primjera iz prakse, projekata i vlastitih inicijativa ovisno o tematskim cjelinama unutar kojih se predstavljaju.

 

Vraća se i D-market, koji i ove godine u relaksiranoj atmosferi okuplja probrane dizajnerske brendove, nositelje malih ali za podizanje ljestvice kvalitete nezaobilaznih produkcija. Izlažu: S-TA2, NOKONCEPT, Minja Tarle, Gloopy, Centar za inkluzivne radne aktivnosti (CIRA), BRuka Notes, Yelena H., Vedrana Mastela, Naša posla, Iglaonica, Martina Miholić i Borovo.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Details

Start:
3 srpanj, 2015
End:
5 srpanj, 2015
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Bivša vojna bolnica
Vlaška ulica
Zagreb, Hrvatska
+ Google Map