Loading Events
  • This event has passed.

Ovog vikenda počinje 12. Liburnia Jazz Festival

6 srpanj, 2012Uživajte u čak 16 koncerata na 8 pozornica u samo tri dana. Uz jedinstveni Jazz Boat, koncerte na Ljetnoj pozornici, terasi hotela Bristol, ponoćne koncerte i jam sessione u Lounge baru Monokini, ove godine će publika moći i doručkovati jazz na terasama hotela Imperijal i Milenij ili večerati jazz uz bazen hotela Ambasador. U nedjeljnu večer, posjetitelji će moći birati između besplatnog cjelovečernjeg koncerta u Mileniju ili na novoobnovljenoj terasi hotela Kvarner.
Kao i uvijek, prvi vikend srpnja u Opatiji je rezerviran za jazz i to se nikako ne može izbjeći.

12. Liburnia Jazz Festival

U petak, 6. srpnja, za otvorenje Liburnia Jazz Festivala, , na velikoj sceni Ljetne pozornice u Opatiji će se dogoditi neočekivani sraz istaknutih predstavnika dvaju svjetova – jazza i popa – mediteranske note Olivera Dragojevića i jazz fusion Elvisa Stanića. Ovaj je koncert promocija dugoočekivanog novog albuma Elvis Stanić Groupa „Sol et Luna“, na kojem surađuju s najboljim hrvatskim jazz glazbenicima i jedinstvena je prilika vidjeti ih i čuti u punom sastavu s desetak umjetnika na sceni. Stanićeva glazba se ovoga puta oslanja na elemente mediteranske glazbe Europe i sjeverne Afrike, a prožeta je istančanim zvucima mnogih tradicijskih glazbala.

U nastavku večeri, publika će moći čuti poznate pjesme „starog morskog vuka“ u jazzy, bossa i latino varijantama Elvisa Stanića. Nakon dugog niza godina međusobnog osluškivanja i uvažavanja s daljine, prvi puta su ovaj eksperiment izveli krajem godine u prepunoj dvorani Lisinski i tada su nespremnu publiku začarali i oduševili posve novom dimenzijom Oliverove glazbe.

U subotu, 7. srpnja na velikoj sceni Ljetne pozornice publika će imati priliku prvi puta u Hrvatskoj čuti najveću  legendu svjetske „smooth jazz“ scene – Larry Carlton Quartet. Kultni američki gitarist i skladatelj među prvima je u svijetu jazza osvojio najširu publiku i stvorio termin „easy listening jazz“ – jazz kakav svi vole i u njemu mogu opušteno uživati…

Karijeru započinje kao session gitarist, a 70-tih se pridružuje sastavu Crusaders s kojima ostaje niz godina i snima čak 13 albuma. Prije no što se potpuno posvetio solo karijeri, Carlton je kao studijski glazbenik radio s Joni Michel, Quincy Jonesom, John Lennonom, Michael Jacksonom, Sammy Davisom, Jr., Herb Alpertom, , Paul Ankom, Dolly Parton,…a producira projekte za Barbru Streisand i Joan Baez. Carlton sklada, snima i producira preko stotinu zlatnih albuma, a surađuje sa supergrupama Steely Dan, s Totom, Steveom Lukatherom, Stanley Clarcom, Lee Ritenourom, a kasnije zauzima i njegovo mjesto u skupini u Fourplay.

Larryjevo gitarističko umijeće je Roling Stone magazin prozvao jednim od tri najbolje gitarističke izvedbe ikada.
1999. Joe Satriani, Steve Vai i Jimmie Vaughn i Larry Carlton su istovremeno dobili čast da ovjekovječe otiske svojih dlanova na slavnoj holivudskoj Stazi rockera (Rockwalk).

Ovaj višestruki dobitnik Grammyja (posljednji 2011.) majstorskim spojem jazza, bluesa i funka neće zasigurno nikog ostaviti ravnodušnim, a one sumnjičave prema jazzu pridobit će na svoju stranu!

Čast da podijeli pozornicu s guruom hrvatskih gitarista – Larry Carltonom, pripala je domaćem jazz virtuozu – Darku Jurkoviću Charliju.

U nedjelju, 8. srpnja, publika će morati birati između dva izvrsna koncerta. Na prekrasnoj terasi najstarijeg opatijskog hotela, hotela Kvarner, ljubitelji R & B i soula moći će uživati u zvuku Hammonda u izvedbi  Raphaela Wressniga i  R&B Explosion . Raphael Wressnig je jedan od najboljih europskih klavijaturista, posebno poznat po svojoj virtuoznosti . Tijekom godina Wressnig je stvorio jedinstven stil sviranja koji je istovremeno i elegantan i eksplozivan. Njihova glazba mješavina je bluesa, funka, jazza i soula, a oni je izvode svježe, moderno i bez tereta prošlosti.

U isto vrijeme, na terasi hotela Milenij, ljubitelji gospela i jazza uživat će u izvedbama glazbenih uspješnica zbora The Northern California Jazz Choir koji će izvoditi raznoliku vokalnu glazbu koja uključuje blues, swing, bebop, pop, jazz i gospel. O kvaliteti zbora i njegovih pjevača dovoljno govori činjenica da ove godine imaju već
12-tu europsku turneju.