Loading Events
  • This event has passed.

Partibrejkers u Tvornici slavi 30 godina postojanja

8 prosinac, 2012Legendarni rock sastav Partibrejkers proslavlja 30 godina postojanja, a tulum za zagrebačku publiku zakazan je za subotu 8. prosinca u Velikom pogonu Tvornice kulture.

Partibrejkers (Foto: Tomislav Sporiš)

Riječ je o jednoj od najutjecajnijih i najdosljednijih glazbenih karijera na ovim prostorima. Koncert će biti presjek karijere, a Cane i Anton se spremaju iznenaditi publiku s nekim pjesmama koje dugo nisu bile na repertoaru.

Partibrejkers je u trideset godina rada objavio niz uspješnih albuma. Skoro i da nema mlađih domaćih bendova na koje nisu utjecali na na neki način, što po pitanju glazbe, što po pitanju čvrstog rokerskog stava.

Bend su u kolovozu 1982. u Beogradu osnovali Zoran Kostić – Cane, gitaristi Nebojša Antonijević – Anton i Ljubiša Kostandinović, te bubnjar Goran Bulatović. Nazvali su se Partibrejkers, kako su sami sebe doživljavali. Prvi nastup su imali 4. listopada 1982. u beogradskom „Dadovu“ kao predgrupa bendu The Fifties, a svoj jedinstveni spoj punka, garažnog rocka i bluesa s dvije gitare, bubnjem i vokalom, ali bez basa, prvi put su predstavili pjesmom „Radio utopija“ na kompilaciji „Venilator 202“ 1983. godine.

Singl „1000 godina/Večeras“ (1984.) najavio je kultni album „Partibrejkers“, jedan od najboljih debija srpskog i jugoslavenskog rock and rolla, koji se pojavljuje u produkciji Dušana Kojića-Koje (Disciplina kičme) i benda,  a donosi pored stvari sa singla niz Partibrejkers klasika kao „Ulični hodač“, „Ona živi na brdu“, „Gubitnik“, „Ako si…“.

Ubrzo nakon izlaska prvog albuma bend nakratko prestaje sa radom, da bi se okupio krajem 1986. u novoj postavi. Ključni autorski dvojac Cane i Anton, basista Dime Todorov-Mune i bubnjar Vlada Funtek objavljuju „Partibrejkers II“ 1988. godine sa kome su „Prsten“, „Put“, „Mesečeva kći“ i druge.

Sa Igorem  Borojevićem za bubnjevima slijedi „Partibrejkers III“ (1989.), koji dovodi bend iz undergrounda na prag velike popularnosti u Jugoslaviji zahvaljujući hitovima „Kreni prema meni“, „Zemljotres“, „Ono što pokušavam sad“ i  „Hipnotisana gomila“.

Koncertni album “Zabava još traje” (1992.) je izdano je samo na kazeti, na njemu su i dvije studijske stvari „Svako ima pravo na mir“ i „Veliki svet“ na kojima bubanj svira Borko Petrović. U prvoj polovici devedesetih, vremenu ratova i sankcija, Cane i Anton nalaze snage da uz pomoć brojnih gostujućih muzičara objave još jedan sjajan album „Kiselo i slatko“ (1994.) na kojem su „Hoću da znam“, „Molitva“ i „Ja sam doktor“.

Cane i Anton okupljaju novu postavu Brejkersa u kojoj su basist Gojko Sevar, bubnjar Darko Kurjak i gitarist Srđan Graovac i snimaju prvo pjesme „Ludo i brzo“ i „Rođen loš“ za kompilaciju „Najbolje od najgoreg“ (1996.), a potom i album „Ledeno doba“ s kojeg se izdvajaju naslovna pjesma, „Sit gladan“ i „Ne možeš mi ništa“.

Ponovo kao četvorka sa novim basistom Mišom Karajankovićem Partibrejkers snimaju „Da li sam to ja“ i „Krug“ za novu CD kompilaciju „San i java“ (1999), dok album „Gramzivost i pohlepu“ (2002.) sa koga su pjesme „Žurim“ i „Noćas u gradu“ radi pored Kurjaka i bubnjar Miloš Velimir-Buca. Za sada je posljednji studijski album „Sloboda ili ništa“, koji u početku nitko nije htio objaviti, da bi se na kraju ipak pojavio za PGP RTS 2007. godine. Sa albuma se ističu naslovna pjesma i „Dugo nema te“, a u postavi su basista Vladislav Rac i bubnjar Dejan Utvar.

Sa dva koncerta iz ožujka 2009. u Domu omladine u Beogradu pojavljuje se dogo očekivani živi album benda „Krš i lom“ (2010), koji pokazuje kako su Cane i Anton, uz novog basistu Zlatka Veljovića-Lakija i povratnika za bubnjeve Kurjaka, još uvijek jedan od uživo najmoćnijih bendova Srbije i regije.

Venue

Tvornica kulture
Zagreb, Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Map