Loading Events
  • This event has passed.

‘Petar Pan’ – baletna priča o dječaku koji nije želio odrasti nakon 50 godina ponovno na sceni zagrebačkoga HNK

30 lipanj, 2016Balet ‘Petar Pan’ posljednji je ovosezonski premijerni naslov Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, koji će, u koreografiji uspješnoga talijanskog baletnog umjetnika Giorgia Madije i pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog, biti predstavljen u četvrtak, 30. lipnja u 19.30 sati. Nakon premijere, uslijedit će reprizne izvedbe 2. i 4. srpnja.

'Petar Pan'
‘Petar Pan’

Koreograf, redatelj i oblikovatelj svjetla je Giorgio Madia, dirigent Alan Bjelinski, scenograf Kinsun Chan, kostimografkinja i asistentica koreografa Adriana Mortelliti, dramaturginja Annegret Gertz, redatelj zračnih scena Ran Arthur Braun, baletni majstor Mihaela Devald, asistent scenografa Ante Serdar, asistentica kostimografkinje Tihana Cizelj, tehnički supervizor zračnih scena Jacob Sebastian Malm i autori cvjetnog uzorka Marina Marić i Damir Medvešek.

 

Nastupaju: Kornel Palinko kao Petar Pan, Catarina Meneses kao Zvončica, Iva Vitić Gameiro kao Wendy, Gianmarco Beoni kao Michael, Adam Harris kao John, George Stanciu kao Kapetan Kuka, Rieka Suzuki kao indijanska princeza, Guilherme Gameiro Alves kao indijanski princ, Milka Hribar Bartolović kao Gospođa Darling, Natalia Horsnell kao vila i ostali.

 

Priča o “dječaku koji nije želio odrasti” jedan je od najuspješnijih i najpopularnijih dječjih klasika svih vremena ispričan generacijama djece koji je uspješan škotski pisac James Matthew Barrie 1904. prvi put postavio kao kazališnu dramu u Londonu. U nizu različitih adaptacija ta je drama (koju je Barrie potom napisao u formi romana) ispričana na pozornicama i ekranima diljem svijeta te ponajviše u spavaćim sobama milijuna djece.

 

Pedeset godina nakon svjetske premijere u Zagrebu, balet “Petar Pan” vraća se na pozornicu središnje nacionalne kuće; naime, 1966. ovaj je balet za djecu komponirao čuveni skladatelj Bruno Bjelinski za kojega se može reći kako je uistinu bio hrvatski skladatelj svjetskih obzora. Djelo je praizvedeno iste godine u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, prema zamisli i u koreografiji Nenada Lhotke, a pod ravnanjem Mire Belamarića.

 

Novo će uprizorenje “Petra Pana” kreirati nagrađivani talijanski baletni umjetnik i koreograf Giorgio Madia, poznat po svojemu osebujnom umjetničkom rukopisu kojim kroz niz zapanjujućih i atraktivnih kazališnih spektakala, poput “Alisine zemlje čudesa” i “Čarobnjaka iz Oza” (koje je osmislio za Državni balet u Berlinu), posljednjih godina privlači pozornost na najznačajnijim europskim kazališnim pozornicama. To će biti prvi susret zagrebačkoga Baleta s Madijom i njegovim plesnim izričajem koji će, zasigurno, rezultirati daljnjim pozitivnim profesionalnim pomacima baletnoga ansambla.

 

Uz knjigu o izmišljenome liku Petru Panu, odrastali su naraštaji djece diljem svijeta, sanjareći kako će Petar i Zvončica sletjeti upravo na njihov prozor i odvesti ih u nezamislive pustolovine. Smatramo da će gledatelji svih uzrasta s uzbuđenjem prihvatiti ovu jedinstvenu priliku, evocirajući pritom uspomene iz djetinjstva te zajedno s članovima HNK-a otputovati u fantastičnu zemlju Nigdjezemsku!

Details

Date:
30 lipanj, 2016
Time:
19:30 - 23:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , , ,

Venue

Hrvatsko narodno kazalište
Trg Maršala Tita
Zagreb, Hrvatska
+ Google Map