Loading Events
  • This event has passed.

Phurpa – tibetanska tradicionalna glazba u Močvari

11 lipanj, 2018U ponedjeljak 11. lipnja pod motom ‘Tantric ritual of Bön tradition’ u zagrebačkoj močvari nastupa Phurpa, ceremonijski sastav koji izvodi tradicionalnu tibetansku glazbu.

  • 7
    Shares
Phurpa

Putovanje Phurpe počelo je sredinom 90-ih godina u Moskvi kada je grupa umjetnika i glazbenika, predvođena Alexey Teginom, provodeći vrijeme u legendarnom Fabrique of Cardinal Art skvotu, započela studiju tradicionalne ritualne glazbe, udaljavajući se od suvremene elektroakustične i industrijske glazbe s namjerom prodiranja u drevne muzičke kulture antičkog Egipta, Irana i Tibeta.

Projekt koji je isplivao kao rezultat nazvan je Phurpa (jedno od pet vrhovnih božanstava Father Tantre -pha rgyud- u Bön tradiciji) i svi su članovi nastavili svoja istraživanja u Bön i Budističkim liturgijama sve do danas.

Prije nego je Budizam došao do Tibeta, lokalni narodi prakticirali su šamanske obrede izvedene iz raznih kultova predaka. Tibetanski ceremonijski ansambl sačuvao je svoju autentičnost i zadržao velik broj primordijalnih elemenata, koji proizlaze iz drevne srednoazijske i Tibeto-Burmanske glazbe, netaknute sve do današnjih dana.

Ceremonijski ansambl obično sadrži nga bubnjeve, nekoliko rolmo cimbala, par gyaling oboa te teleskopske dunchen rogove i dunkar školjke. Jedan od jedinstvenih obilježja Tibetanskog monaškog zbora je specifična vrsta pjevanja (mantranja), zvana “rgyud-skad”, ili “Tantrički glas”, koja je bazirana na principu transmogrifikacije pjevača tijekom tzv. “Meditacije mantrom”.

Prema Phurpi, to je skup magičnih praksi iz povijesne regije Bactria u središnjoj Aziji. Bön je samo ime, a izvorno značenje praksi je isto.

Početak u 21:00 sati, cijena ulaznice: 50 kuna.

  • 7
    Shares

Details

Date:
11 lipanj, 2018
Time:
21:00 - 23:30
Cost:
50kn
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Močvara
Trnjanski nasip bb
Zagreb,
  • 7
    Shares