Loading Events
  • This event has passed.

Pionir medijskih podvala Joey Skaggs gostuje u Rijeci

5 svibanj, 2016U četvrtak i petak, 5. i 6. svibnja, u Rijeci gostuje Joey Skaggs, newyorški umjetnik i jedan od pionira medijskih podvala, koji će, u organizaciji Drugog mora, u Filodrammatici održati izlaganje i radionicu na temu društvenog aktivizma i manipulacije medijima.

Joey Skaggs
Joey Skaggs

Šezdesetih godina prošlog stoljeća pripadnici američkih kontrakultura shvatili su kako se razrađene medijske podvale mogu učinkovito koristiti u aktivističke svrhe. Njihovo djelovanje u posljednjih nekoliko desetljeća od velike je važnosti za nove generacije umjetnika i aktivista koji su od tih pionira učili kako izazivati sustav pomoću šala koje ga mogu poremetiti: praksa koja je, kako napominje dizajnerski kolektiv Metahaven u knjizi Can Jokes Bring Down Governments? (Mogu li šale rušiti vlade?), posebno učinkovita u razdobljima štednje.

 

Umjetnik, društveni aktivist, predavač i šaljivdžija Joey Skaggs jedan je od tih pionira, kojemu su masovni mediji desetljećima bili glavnom pozornicom njegovih performansa. Kao reklamu za svoje režirane nastupe, u radu koristi gerilske taktike, tradicionalno oglašavanje i tehnike odnosa s javnošću. Tijekom karijere Skaggs je promijenio nekoliko persona, kao što su Kim Yung Soo, Joe Bones, Joseph Bonuso, Giuseppe Scaggioli, Dr. Joseph Gregor i velečasni Anthony Joseph. Bio je liječnik, odvjetnik, indijanski poglavica, direktor bordela za pse i banke sperme za slavne, te vođa paravojne organizacije Fat Squad kojoj je cilj bio iskorijeniti pretilost. Iz žohara je uspio izdvojiti vitamin koji liječi sve bolesti na svijetu, a jedini je čovjek kojemu je ikada uspjelo jedreći na dasci stići od Havaja do Kalifornije.

 

Ove i mnoge druge performanse američki i međunarodni mediji marljivo prenose kao istinu već pedeset godina, iako je svaka od tih tzv. vijesti zapravo ostvarenje konceptualnog umjetnika i performera Joeyja Skaggsa. Njegove pomno razrađene medijske podvale, koje savršeno satiriziraju društveno-političke i kulturne probleme, imaju dva osnovna cilja: razotkriti licemjerje i potaknuti društvene promjene.

 

O Skaggsovom dugogodišnjem radu prošle godine je snimljen dokumentarni film “Art of the Prank”, u kojem ga redatelj Andrea Marini kamerom prati u naumu da izvede najzahtjevniju podvalu u svojoj karijeri.

 

Četvrtak, 5. svibanj 2016., 20:00 sati

 

Činiti razliku: Umjetnost i medijski aktivizam / PREDAVANJE
Filodrammatica (velika dvorana), Korzo 28/1, Rijeka

 

Napustite svaku unaprijed zamišljenu ideju o informativnim medijima. Pripazite da vam vilica ne udari o pod i oči ne ispadnu od nevjerice kada vidite Skaggsa kako u raznoraznim maskama i personama neprestano budalama pravi ljude čiji je posao da nikada ne budu prevareni. Uz pomoć opširne video dokumentacije Skaggs će razotkriti priče iza svojih najprovokativnijih i najuspješnijih uradaka. Do urnebesnih detalja kronološki će predstaviti razdoblje od pedeset godina svojeg manipuliranja medijima kako bi u središte pozornosti doveo pitanja poput kulturne netolerancije i rasizma, znanstvenih lijekova koji tobože liječe sve bolesti te iskorištavaju ljudske slabosti i taštinu, nejednakosti unutar američkog pravnog sustava te zloporabe moći i ovlasti od strane vlasti, velikih korporacija, ljudi sa skrivenim namjerama i medija samih.

 

Kao predani i strastveni zagovornik medijske pismenosti, nezavisnog mišljenja i kreativnog aktivizma,Skaggs uvijek otkriva istinu iza svojih podvala i objašnjava svoje namjere. U svojem će nas izlagnju pokušati naučiti kako analizirati skrivene poruke u vijestima, propitivati autoritet u svim njegovim oblicima, ne odricati se kritičke analize u korist pustih želja, tražiti više od jednog izvora informacija i ne vjerovati svemu što pročitamo, vidimo ili čujemo. Iskustvo je to koje će duboko promijeniti vaš vlastiti odnos prema masovnim medijima.

 

Petak, 6. svibanj 2016., 11:00 – 15:00 sati

 

Društveni aktivizam kroz manipulaciju medijima / RADIONICA
Filodrammatica (galerija), Korzo 28/1, Rijeka

 

Radionica je predviđena za 10 – 15 ljudi, stoga svoje mjesto obavezno rezervirajte putem e-maila na dubidrugo-more.hr. Radionica se temelji na kolegiju Ometanje kulture i medijski aktivizam (Culture Jamming and Media Activism) kojeg je Joey Skaggs razvio i predavao na Odsjeku za medijske komunikacije na Školi za vizualne umjetnosti u New Yorku.

 

Društvene mreže i Twitter donijele su obilje novih mogućnosti društvenog aktivizma. Skaggs istražuje polje novih tehnologija kako bi posredovao ideje i zadobio pozornost, istovremeno pokazujući kako se performans, video, kazalište, grafički dizajn te tehnike oglašavanja i odnosa s javnošću mogu koristiti za manipuliranje medijima u svrhu ostvarivanja ciljeva.

 

Polaznici radionice odabrat će društvena pitanja koja ih zabrinjavaju, analizirati ciljanu publiku te zasnovati i možda ostvariti plan za društvenu akciju putem manipuliranja medijima.

 

Izlaganje i radionica bit će na engleskom jeziku, a ulaz je besplatan.

Details

Start:
5 svibanj, 2016 u 20:00
End:
6 svibanj, 2016 u 15:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Filodrammatica
Rijeka, Hrvatska + Google Map