Loading Events
  • This event has passed.

Počinje 50. PIF – Međunarodni festival kazališta lutaka

16 rujan, 2017Jubilarno 50. izdanje Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF održat će se od 16. do 22. rujna u Zagrebu, a u sedam dana ugostit će preko 200 izvođača iz osam zemalja svijeta te prikazati 15 izabranih lutkarskih predstava u službenom dijelu programa.

'Djevojčica iz Lenjingrada'
‘Djevojčica iz Lenjingrada’

“Misao vodilja jednog od najdugovječnijih kazališnih međunarodnih festivala u Hrvatskoj širenje je granica lutkarstva, kako bi se uz već klasične lutkarske predstave, prikazale i one ‘s druge strane lutkarstva’, koje obogaćuju i redefiniraju taj specifični umjetnički medij”, istaknula je u najavi programa umjetnička selektorica festivala Livija Kroflin.

 

Na ovogodišnjem PIF-u prikazat će se presjek najboljih europskih, svjetskih i regionalnih lutkarskih ostvarenja širokog raspona tema, od teme odrastanja, tolerancije prema drukčijima, preko neobičnih prijateljstava, ljubavnih zavrzlama do osjećaja pripadnosti, slobode, sreće i hrabrosti.

 

Najstariji međunarodni lutkarski kazališni festival u Hrvatskoj službeno će otvoriti središnje akademsko državno lutkarsko kazalište iz Moskve „Sergej Obrazcov“ u subotu 16. rujna na Sceni Travno izvedbom predstave “Djevojčica iz Lenjingrada”, koja kombinira lutke, kadrove iz vojnih kronika, animaciju i filmove, a prikazuje život male Valje za vrijeme okupacije Lenjingrada.

 

Organizatori kao poseban doživljaj izdvajaju i kinesku kazališnu trupu Guangxi, “koja na specifičan način spaja drevne kineske instrumente, ples i lutke”; višestruko nagrađivanu solo izvedbu “Jesenski portreti” Amerikanca Erica Bassa, te tradicionalnu španjolsku priču o Don Juanu u izvedbi Kazališta Tyjatr iz Slovačke.

 

Također se ističu i predstava “Dindim” o nježnosti, temeljena na istinitom događaju o nesvakidašnjem prijateljstvu čovjeka i mageljanskog pingvina, te humoristično-ljubavna priča “Jer te volim“ kazališta Skromlehjulet iz Kraljevine Norveške.

 

Dolazak lutkara i lutaka u grad najavit će dobroćudni div Pifko i tradicionalna Pifkova povorka koja kreće 16. rujna u 11 sati iz Tkalčićeve ulice, preko glavnog trga i Cvjetnog trga do paviljona na Zrinjevcu.

 

U sklopu bogatog popratnog programa održat će se kreativne radionice, stručne edukacije, projekcije animiranih filmova, izložbe i predstave na gradskim ulicama i trgovima.

 

Festival se službeno zatvara 22. rujna na Sceni Travno svečanom dodjelom nagrada i posljednjom lutkarskom predstavom iz nenatjecateljskog programa “Behind the Paper”, u izvedbi studenata Umjetničke akademije u Osijeku, dugogodišnjih partnera i sudionika PIF-a.

 

Podroban raspored predstava, kao i informacije o izvođačima, popratnom programu i ulaznicama nalaze se na službenim stranicama PIF-a https://www.pif.hr/hr/.

Details

Start:
16 rujan, 2017
End:
22 rujan, 2017
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , ,

Venue

Više lokacija u gradu Zagreb
Zagreb, Hrvatska + Google Map