Loading Events
  • This event has passed.

Potpuno besplatan Velesajam kulture br. 8 uskoro u SC-u

15 prosinac, 2011Ovogodišnji 8. Velesajam održat će se od 15. do 18. prosinca u svim prostorima Studentskog centra (Savska 25) i u potpunosti je besplatan.

Velesajam kulture br. 8

Velesajam kulture, tradicionalna manifestacija Kulture promjene Studentskog centra, održat će se ove godine od 15. do 18. prosinca, i to po 8. put. Na ovogodišnjem Velesajmu, cilj nam je i dalje raznovrsnim te bogatim kulturnim programom promovirati autorski rad širokog kruga sudionika u području umjetnosti (kazalište, performans, ples, film, književnost, likovna i glazbena umjetnost, dizajn), različitih vještina i znanja.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

U glavnom dijelu programa Velesajma ( 15.-18.12.) bit ćete svjedoci vrlo zanimljivog i raznolikog programa, koji će, vjerujemo, zadovoljiti i najzahtjevnija kulturna nepca – tvrdi organizator.

U Galeriji SC predstavit će se mlađa generaciju ruskih umjetnika u programu „Once upon a present / Bilo jednom u sadašnjosti“ koji će ujedno označiti i završni segment programa Slobodne veze: Linije kretanja usmjerenog ka istočno europskim suradnjama.
U istom prostoru održat će se i stalni program ‘Reci više’, na kojem će sudionici  predstaviti nove ideje iz svijeta umjetnosti.

U filmskom dijelu programa „XX“, predstavit će se radovi mladih hrvatskih filmašica, od kojih su neke već polučile i međunarodne uspjehe, poput Dalije Dozet, Nede Radić, Sonje Tarokić, Hane Jusić i drugih…

Od kazališnih događanja odigrat će se  Love will tear us apart“ u koreografiji Saše Božića,Medeja“ redateljice Marine Petković Liker, “Ma and Al“ u režiji Ivice Buljana“15.12.2011.” tursko-njemačke koreografkinjeBegüm Erciyas te predstavu pod nazivom „Nafta“ , u brazilsko-hrvatskoj koprodukciji , premijerno izvedenu na ovogodišnjem festivalu „Perforacije“.

Legenda eksperimentalnog kazališta Damir Bartol Indoš uvest će zainteresirane u svijet sukoba u glazbenom performansu „Kriegsspiel/ Game of war: igra rata“.

U programu Podvelesajam znanosti, fizičari, kemičari i biolozi odgovarat će na pitanja kako je biti znanstvenik? Čemu služe eksperimenti i kako eksperimentirati?

Na Velesajmu kulture predstavit će se i novomedijski projekt Kulture promjene Hacklab I’MM_ te projekte nastale u sklopu radionica Artduino te Hackteria, a u suradnji s medijskim labom „Ljudmile“ iz Ljubljane organizirat će se radionica izrade theremina te zajednički jam session s jazz muzičarima iz Hrvatske i Rusije.

Uz navedene programe, dogodit će se i promociju knjige „Soundtrack života“ novinara te kritičara Anđela Jurkasa, dvodnevna manifestaciju „Modni salon“ na kojoj će 15-ak najzanimljivijih mladih hrvatskih modnih dizajnera predstaviti svoj rad te filmsko-ekološki kviz naziva „Kviz velesajamskih gradova“ by Dada Jihad ( Mario Kovač i co).

Nevladina udruga, Sindikat biciklista koja se bavi promocijom biciklizma, zaštitom prava biciklista, unapređenjem uvjeta za bicikle te širenjem kulture biciklizma, na festivalu će sudjelovati s nizom predavanja, tribina i radionica.

U sklopu glazbenog programa Velesajma kulture nastupit će eksperimentalni jazz trio iz Moskve Jazzator, koji će osim koncerta održati i jazz radionicu (pjevanje i kompozicija) i jam session s nekoliko zagrebačkih jazz glazbenika, naše glazbene uzdanice Žen i Olovni ples. Također, ugostit ćemo nekoliko hrvatskih dj-a.

Kultura promjene ove se Međunarodne Godine Šuma kao jedina hrvatska predstavnica priključila međunarodnom projektu „Make a forest“, koji se u 2011. realizira pod pokroviteljstvom Ujedinjenih Naroda.

U predvelesajamskom periodu ( ožujak-rujan), a u suradnji s udrugom BLOK, održane su brojne radionice te predavanja pod zajedničkim nazivnikom „Urbani povrtnjak“, čija je završna prezentacija održana na Urbanfest-u početkom listopada.

Također, u sklopu “Make a Forest” u studenom su se  slušala predavanje Konrada Kiša „Razvoj i trenutno stanje privatnih šuma u Hrvatskoj”, a u prosincu se očekuje predavači sa Sveučilišta u Rijeci i Beogradu s temom„Energetski učinkovita javna rasvjeta u gradovima“, predavanje i kratki tečaj permakulture pod vodstvom Ivana Gregova, projekcije filmova na temu stabla/šuma na završnoj izložbi Tree One Minutes u Klubu SC, te još poneka svjetlosna i novomedijska šumska iznenađenja u suradnji s Hacklabom I’MM_.

Više informacija uskoro potražite na www.sczg.unizg.hr odnosno na službenim stranicama festivala http://velesajam.sczg.hr.