Loading Events
  • This event has passed.

Praizvedba ‘Bijelih bubrega’ u Teatru &TD

11 travanj, 2017Praizvedba predstave ‘Bijeli bubrezi’ autorice i redateljice Vedrane Klepice održat će se u utorak, 11. travnja u Velikoj dvorani zagrebačkog Teatra &TD, u 20 sati.

'Bijeli bubrezi'
‘Bijeli bubrezi’

Protagonistkinje „Bijelih bubrega“ kroz kolaž vremenom i mjestom neodređenih dramskih skica govore o autoritarnosti i okrutnosti prirode, obitelji te društveno–ekonomskih uvjeta kojima su žene kroz povijest kontinuirano i grubo podređene. Četiri glavna lika – Hana, Maša, Daša i Anđa – kakad se bore za svoj prostor slobode i preživljavanja, katkad ne, ali u oba slučaja završavaju isto – svojim intimnim porazom. Iz njihove perspektive, jedini način konkretnog napretka i emancipacije dolazi transgeneracijski.

 

“Prilično je nemoguće izbjeći teret rodne i klasne determiniranosti, onog suštinskog što oblikuje naš identitet i životne izbore. To je samo po sebi okrutno, u nekom filozofskom smislu, no kada ta determiniranost postane polje političke manipulacije u društvu koje ne skrbi za potrebe pojednica, stvar postaje opasna. Onda ta determiniranost vodi k povijesti izgubljenih sloboda i ugušenih glasova. I za žene i za muškarce,” naglasila je autorica i redateljica, Vedrana Klepica.

 

Naše su bake i prabake zapinjale u različitim odnosima skrbeći se za obitelj i zajednicu. Zbog tih “zapinjanja” često su optuživane da su neuke ili nedovoljno emancipirane. Nisu se izborile za samostalnost i nisu slijedile svoje ekonomske ciljeve. Ipak, prateći ovu dramu, ne možemo ne primijetiti koliko je skrb za druge stavljena u privatnu sferu, i da se gotovo podrazumijeva. Skrb je prepuštena “altruističnim”, požrtvovnim ženama koje, kao da u tome malo i uživaju. Skrb je postala neka vrsta privatne (i privatizirane) brige za odnose za koju su odgovorne isključivo žene.

 

Uloge tumače Hrvojka Begović, Dado Ćosić, Milica Manojlović i Anđela Ramljak.

 

Reprizna izvedba je 12. travnja u 20 sati, a cijena ulaznica je 25-50 kn.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Details

Date:
11 travanj, 2017
Time:
20:00 - 23:00
Cost:
Kn25 – Kn50
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Teatar &TD
Zagreb, Hrvatska + Google Map