Loading Events
  • This event has passed.

Praizvedba ‘Bijelih bubrega’ u Teatru &TD

11 travanj, 2017Praizvedba predstave ‘Bijeli bubrezi’ autorice i redateljice Vedrane Klepice održat će se u utorak, 11. travnja u Velikoj dvorani zagrebačkog Teatra &TD, u 20 sati.

'Bijeli bubrezi'
‘Bijeli bubrezi’

Protagonistkinje „Bijelih bubrega“ kroz kolaž vremenom i mjestom neodređenih dramskih skica govore o autoritarnosti i okrutnosti prirode, obitelji te društveno–ekonomskih uvjeta kojima su žene kroz povijest kontinuirano i grubo podređene. Četiri glavna lika – Hana, Maša, Daša i Anđa – kakad se bore za svoj prostor slobode i preživljavanja, katkad ne, ali u oba slučaja završavaju isto – svojim intimnim porazom. Iz njihove perspektive, jedini način konkretnog napretka i emancipacije dolazi transgeneracijski.

 

“Prilično je nemoguće izbjeći teret rodne i klasne determiniranosti, onog suštinskog što oblikuje naš identitet i životne izbore. To je samo po sebi okrutno, u nekom filozofskom smislu, no kada ta determiniranost postane polje političke manipulacije u društvu koje ne skrbi za potrebe pojednica, stvar postaje opasna. Onda ta determiniranost vodi k povijesti izgubljenih sloboda i ugušenih glasova. I za žene i za muškarce,” naglasila je autorica i redateljica, Vedrana Klepica.

 

Naše su bake i prabake zapinjale u različitim odnosima skrbeći se za obitelj i zajednicu. Zbog tih “zapinjanja” često su optuživane da su neuke ili nedovoljno emancipirane. Nisu se izborile za samostalnost i nisu slijedile svoje ekonomske ciljeve. Ipak, prateći ovu dramu, ne možemo ne primijetiti koliko je skrb za druge stavljena u privatnu sferu, i da se gotovo podrazumijeva. Skrb je prepuštena “altruističnim”, požrtvovnim ženama koje, kao da u tome malo i uživaju. Skrb je postala neka vrsta privatne (i privatizirane) brige za odnose za koju su odgovorne isključivo žene.

 

Uloge tumače Hrvojka Begović, Dado Ćosić, Milica Manojlović i Anđela Ramljak.

 

Reprizna izvedba je 12. travnja u 20 sati, a cijena ulaznica je 25-50 kn.

Details

Date:
11 travanj, 2017
Time:
20:00 - 23:00
Cost:
Kn25 – Kn50
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Teatar &TD
Zagreb, Hrvatska + Google Map