Loading Events
  • This event has passed.

Praizvedba ‘Evanđelja’ Pippa Delbona u zagrebačkom HNK-u

11 prosinac, 2015U petak, 11. prosinca u 19,30 sati HNK u Zagrebu praizvest će autorski projekt Pippa Delbona, suvremenu operu ‘Evanđelje’ (Vangelo), uz sudjelovanje članvova Drame, Opere i Baleta HNK u Zagrebu. Originalnu orkestralnu glazbu i zborsku polifoniju napisao je Enzo Avitabile, dirigent je Gabriele di Iorio, autor fotografija i filmova Pippo Delbono, scenograf Claude Santerre, oblikovatelj svjetla Fabio Sajiz, a kostimografkinja Antonella Cannarozzi. Scenografija i kostimi izrađeni s u radionicama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Reprizne izvedbe održat će se 12., 14., 15., i 16. prosinca 2015.

'Evanđelje' u HNK
‘Evanđelje’ u HNK

Pippo Delbono “Evanđelje” je kreirao, osim uz članove svoje kazališne skupine, uz desetak hrvatskih glumaca i plesača koji, uz svoje profesionalno iskustvo, predstavljaju i svoje živote obilježene traumatičnim ratnim događanjima. Riječ je o poetičnoj izvedbi s melodramskim elementima i autentičnim senzibilitetom Delbona, uz originalnu glazbu renomiranog skladatelja Enza Avitabilea, u kojima ukazuje na one obespravljene i drugačije, ovaj puta u jeku aktualnih društvenih problema poput egzodusa čitavih naroda koji bježeći od ratova tragaju za skloništem na Starom kontinentu. Koristeći “Evanđelje” kao predložak, Delbono progovara o suvremenom društvu.

 

U “Evanđelju” nastupaju Zrinka Cvitešić, Gianluca Ballarè, Bobò, Pippo Delbono, Ilaria Distante, Simone Goggiano, Tatjana Hrvačić-Gašparac, Mario Intruglio, Franjo Kuhar, Nelson Lariccia, Iva Mihalić, Alma Prica, Vlasta Ramljak, Pepe Robledo, Grazia Spinella, Nicolae Vasc, Nina Violić, Mirta Zečević i Danijela Zobunđija.

 

“Evanđelje” je autorski projekt koji će rezultirati različitim i drugačijim kazališnim formatima. Prvi korak toga procesa uključivat će djelomice sva tri ansambla zagrebačkoga HNK koji će zajedno izvesti suvremenu operu. Nakon praizvedbe u Zagrebu, Evanđelje će naredne ogodine biti izvedeno u talijanskom Teatru Comunale u Bologni te Théâtru de Liege u Belgiji. Svaki korak te nove kazališne produkcije bit će popraćen snimanjem Delbonova novog filma “Evanđelje”, švicarsko-talijansko-francusko-belgijske filmske produkcije.

 

Ovaj međunarodni kazališni projekt nastao je u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Emilia Romagna Teatro Fondazione, te koprodukciji sa švicarskim kazalištem Vidy iz Lausanne, Maison de la Culture d’Amiens i belgijskim Théâtre de Liege. Projekt nastaje u suradnji s Cinémathèque Suisse iz Lausanne i Teatro Comunale iz Bologne.

Details

Date:
11 prosinac, 2015
Time:
19:30 - 22:30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Hrvatsko narodno kazalište
Trg Maršala Tita
Zagreb, Hrvatska
+ Google Map