Loading Events
  • This event has passed.

Praška generacija Lordana Zafranovića u Kinu Tuškanac

12 svibanj, 2014Na poziv redatelja Lordana Zafranovića, koji je ove godine proslavio sedamdeseti rođendan, praški đaci okupljaju se 12. svibnja u zagrebačkom kinu Tuškanac.

Prizor iz filma 'Kud puklo da puklo' Rajka Grlića

Prije gotovo pola stoljeća, kasnih 1960-ih, nekolicina mladića s ovih prostora opsjednuta filmom, krenula je u neobičnu pustolovinu koja je epilog dobila u fenomenu „praška škola filma“. Avantura započeta filmskim eksperimentima u lokalnim kinoklubovima diljem bivše Jugoslavije nastavila se učenjem raznih filmskih „zanata“ na znamenitoj praškoj filmskoj školi FAMU, a potom, povratkom u domovinu, nizom autorskih filmova koji su, pod utjecajem češkoga novoga vala i Praškoga proljeća, potkraj 1970-ih promijenili krvnu sliku nekadašnje jugoslavenske kinematografije i vratili je na europsku filmsku kartu. Umjesto ideologiziranih junaka „praški đaci“ – redatelji Karanović, Marković, Paskaljević, Grlić, Zafranović – na domaće ekrane donijeli su svakodnevicu i ljude „od krvi i mesa“, a umjesto patosa, crno-bijelih formula i diletantizma, humor, ironiju i zanatske vještine.

Na poziv redatelja Lordana Zafranovića, koji je ove godine proslavio sedamdeseti rođendan, praški đaci okupljaju se 12. svibnja u zagrebačkom kinu Tuškanac, a uz kraću retrospektivu svojih filmova pričat će o onome što ih povezuje i razlikuje te još jednom pokušati odgovoriti na pitanje: što je to „praška škola filma“?

PROGRAM
Ponedjeljak, 12. svibnja
19:00 Muke po Mati (1975.); r: Lordan Zafranović
21:00 Razgovor sa sudionicima: Joško Blajić, Rajko Grlić, Karpo Godina, Kruno Heidler, Goran Marković, Predrag Pega Popović, Goran Paskaljević, Josip Klarica, Živko Zalar, Andrija Zafranović, Lordan Zafranović, moderator Ivan Žaknić

Utorak, 13. svibnja
19:00 Društvena igra (1972.); r: Srđan Karanović
21:00 Kud puklo da puklo (1974.); r: Rajko Grlić

Srijeda, 14. svibnja
19:00 Čuvar plaže u zimskom periodu (1976.); r: Goran Paskaljević
21:00 Specijalno vaspitanje (1977.); r: Goran Marković

Organizacija i realizacija programa: HFS u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Ambasadom Republike Srbije, Jadran filmom, Centar filmom, Hrvatskom i Jugoslavenskom kinotekom
Više o programu na www.filmski-programi.hr

Details

Start:
12 svibanj, 2014
End:
14 svibanj, 2014
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , ,

Venue

Kino Tuškanac
Zagreb, Hrvatska + Google Map