Loading Events
  • This event has passed.

Predstavio se 8. Vukovar Film Festival

25 kolovoz, 20148. Vukovar Film Festival, festival podunavskih zemalja osmi put otvara svoja filmska vrata. Festival se održava od 25.-30. kolovoza i od ove godine dulji je jedan dan (traje šest dana).

'The Double'

Podunavska konkurencija donosi pregršt ponajboljih ovogodišnjih naslova dugog i kratkog metra te dokumentaraca. Od dugih filmova iz Konkurencije izdvajaju se dva sjajna Mađara – Bilježnica Janosa Szasza ( Kristalni globus na Karlyovim Varyima 2013.) te Bijeli Bog, Kornéla Mundruczoua ( Pseća palma glavnim glumcima – psima i Un certain regard na Cannesu 2014.). Dječaci ostavljeni na nemilost opake babe i psi ostavljeni na nemilost ljudi, okosnica su tih sjajnih filmova. Bogata konkurencija prikazuje i nagrađenog Velikom nagradom žirija u Cannesu 2014.- talijansko-njemački naslov Čuda, Alice Rohrwacher, priču o malenoj kraljici pčela koja je ujedno i pravi pater familias. Još jedan naslov na koji vrijedi obratiti punu pozornost stiže nagrađen s Berlina 2014. ( Nagrada za scenarij te Ekumenski žiri), naslov Križni put, Dietricha Bruggemanna o djevojčici koja želi postati svetica. Hrvatske boje u Konkurenciji brani izvanredan novi film Kristijana Milića, naslov Broj 55, ovjenčan s čak osam pulskih Zlatnih arena. Redatelji Janos Szasz, Dietrich Bruggemann i Kristijan Milić dolaze u Vukovar predstaviti svoje filmove.

Oni otvaraju goruće aktualnosti, a zovu se dokumentarni filmovi. Iz dokumentarne konkurencije valja izdvojiti ( što nikako ne znači da su ostali filmovi slabiji ) nekoliko naslova: Eugenika Pavela Štingela koji oživljava pojam eugenike, odnosno ideje poboljšanja ljudske vrste genetskim inženjeringom koje diskriminira sve bolesne i „oštećene“ koji se nisu imali prilike roditi potpuno zdravi. Ideja koju su koristile brojne zlikovačke ideologije pretočena je u vrhunski film koji će predstaviti sam redatelj. S druge strane, o energiji i njenim trošivim resursima, bavi se film Pod naponom, Huberta Canavala ( također festivalski gost) gdje on postavlja pitanje dokad ćemo se lakonski odnositi prema energiji i njenim izvorima te kako ćemo je nadomjestiti kada se izvori potroše. Njemački film Veliki muzej Johannesa Holzhausena govori pak o menadžmentu velikim Umjetničko-povijesnim muzejem u Beču koja prati kuratore dok objašnjavaju muzejske izloške. Mađarski film Overdose, utrka za snom- Gabora Ferenczyja, govori o nekad vrlo živoj a danas izumrloj tradiciji utrka konja i prati priču nevjerojatno brzog konja kupljenog za sitne novce koji sad pak vrijedi pravo bogatstvo.

Tiskovna konferencija 8. Vukovar Film Festivala

Ističe se i maestralni hrvatski dokumentarac Autofokus, Borisa Poljaka, koji je nagrađen na Karlovyim Varyima, a govori o prolaznosti vremena i ljepoti koja se krije iz jednog prostog, nimalo uljepšanog, turističkog momenta na brdašcu ispred crkvice kraj Nina gdje je postavljena kamera kao nijemi sudionik vremena.

Popratni program Svijet, koji redovito donosi najrazvikanije filmske svjetske naslove, ove godine prikazuje novi film Andreja Zvjagniceva – Levijatan, Woodyja Allena – Čarolija na mjesečini te Philippa Noycea – Davatelj.

Oštra paska Putinu u priči o obitelji koju zlostavlja lokalni moćnik u ruskom filmu, lepršava komedija u stilu newyorškog neurotika i sjajna priča o utopijskom svijetu koji ne poznaje ratove, tri su priče koje će sasvim sigurno privući veliki broj gledatelja. Sve su to hrvatske premijere. Dalje>>

Details

Start:
25 kolovoz, 2014
End:
30 kolovoz, 2014
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, ,

Venue

Više lokacija
Poreč, Hrvatska + Google Map