Loading Events
  • This event has passed.

Predstavljanje krležoloških rasprava ‘Glasovi iz tmine’ akademika Krešimira Nemeca

9 veljača, 2018U petak, 9. veljače, u 12 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, bit će predstavljena knjiga ‘Glasovi iz tmine’ akademika Krešimira Nemeca.

Krešimir Nemec ‘Glasovi iz tmine’

Krešimir Nemec, vrsni književni znanstvenik, u svojoj novoj knjizi „Glasovi iz tmine“ izašloj u studenom u Nakladi Ljevak, kaže: „Kad bismo eliminirali društveno kontrolirani mehanizam koji još uvijek omogućuje prisilu/nametanje čitanja kanonskoga pisca kroz djelovanje školskoga sustava ili akademske zajednice, mogle bi se ostvariti zloguke prognoze samoga Krleže: njegova se djela neće čitati ili će ih čitati samo uski krug ljudi.“

No takva pesimistična kanonsko-recepcijska pitanja tema su samo prve rasprave u knjizi. Ostalih šest studija bavi se istaknutom Krležinom pozicijom na polju hrvatske književnosti u reprezentaciji Prvoga svjetskog rata, njegovim antitetičkim strukturnim principom kao načinom gradbe svojega intelektualnog i književnog svijeta, Krležinim dijalogom s rodnim Zagrebom, obradom „Lede“ iz glembajevskoga ciklusa na kalineskuovskoj skali od umjetnosti do dekadencije i kiča, mađarskim tematskim kompleksom u svojim monumentalnim „Zastavama“ te, na kraju, i odnosom Krleže i Andrića – jednom „poredbenom skicom“.

Osim autora i urednice Nives Tomašević, o ovome obaveznom štivu za sve ljubitelje Krleže i književne stručnjake govorit će i akademkinja Dubravka Oraić Tolić te prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić.

Venue

Knjižnica Bogdan Ogrizovića
Zagreb, Croatia (Local Name: Hrvatska)