Loading Events
  • This event has passed.

Predstavljen program ZFF-a koji se održava od 14. do 22. studenoga

14 studeni, 2015Na konferenciji za medije održanoj u srijedu, 28. listopada u dvorani Müller zagrebačkog kina Europa predstavljeno je 13. izdanje Zagreb Film Festivala, koji će ove godine izborom atraktivnih filmskih naslova zagrijavati publiku u nešto kasnijem terminu nego prijašnjih godina: od subote 14., do nedjelje 22. studenoga u kinima Europa i Tuškanac, MSU, Akademiji dramske umjetnosti, Zagrebačkom plesnom centru i Dokukinu KIC.

Zagreb Film Festival 2015.
Zagreb Film Festival 2015.

U programu dugometražnog igranog filma ove godine konkurira trinaest naslova iz cijeloga svijeta, od Skandinavije do pacifičkog otočja Vanuatu. S Islanda stižu obiteljske drame „Ovnovi“ (islandski kandidat za Oscara i najbolji film iz canneskog programa Izvjestan pogled) i višestruko nagrađivani „Vrapci“ (hrvatska koprodukcija). U središtu češkog kandidata za Oscara „Kućna njega“, u režiji Slaveka Horaka, patronažna je sestra koja je cijeli svoj život posvetila brizi o drugima, a kad sazna da je teško bolesna i pokušava se posvetiti sebi, u tome joj odmažu razmaženi suprug i emocionalno distancirana kći. Češki „Obiteljski film“ redatelja Olmoa Omerzua je crna komedija o obitelji u kojoj baš sve što može poći po krivu – polazi po krivu.

 

Natjecateljski program 13. ZFF-a uključuje i laureate najznačajnijih svjetskih festivala: venecuelanski „Izdaleka“ Lorenza Vigasa ovojio je Zlatnog lava (prvi je latinoamerički film u povijesti s tim priznanjem), brazilski „Neonski bik“ u Veneciji je nagrađen Posebnom nagradom žirija u programu Horizonti, dok je mađarska napetica na temu holokausta „Saulov sin“ Laszla Nemesa, nekadašnjeg asistenta Bele Tarra, osvojila u Cannesu čak tri nagrade – Veliku nagradu žirija, nagradu FIPRESCI i nagradu François Chalais.

 

U natjecateljski program ove je godine, između ostalih, uvršten i egzotični australski film „Tanna“, premijerno prikazan u Veneciji. Radnja prvog filma ikad snimljenog u otočnoj državi Vanuatu vrti se oko mladog para čija ljubav prkosi plemenskim običajima, a sve uloge tumače naturščici iz plemena Tanna.

 

Prvo desetljeće postojanja nacionalnog kratkometražnog natjecateljskog programa Kockice obilježit će se nizom novosti i prigodnih aktivnosti: filmovi iz ovog programa od ove godine prikazuju se u novom, atraktivnijem terminu tijekom čitavog tjedna, i to paralelno uz filmove iz međunarodnog kratkometražnog programa. Kockice ove godine donose i hrvatsku premijeru na Mostri nagrađenog filma Dubravke Turić, „Belladonna.“

Venue

Više lokacija u gradu Zagreb
Zagreb, Hrvatska + Google Map