Loading Events
  • This event has passed.

Preko 100 glazbenika na 6. Izlogu suvremenog zvuka

2 svibanj, 20186. Izlog suvremenog zvuka održat će se od 2. do 5. svibnja u prostoru Studentskog centra u Zagrebu. Ulaz na sva događanja je besplatan.

  • 5
    Shares
6. Izlog suvremenog zvuka

„Uzet ćemo vam 2000 sekundi života.

4 saksofonista – nekoliko sekundi jeke – 1 Francuski paviljon

Esej o sebičnosti: Otok jedinaca – Fanfare za sanacijske upravitelje – …“, opis je kompozicije skladatelja Gordana Tudora, koju će praizvesti renomirani kvartet saksofona Papandopulo na otvorenju ovogodišnjeg Izloga suvremenog zvuka. Nikola Fabijanić, Goran Jurković, Gordan Tudor i Tomislav Žužak uzet će vaših 2000 sekundi 2. svibnja u 20:30 u Francuskom paviljonu.

Saksofonisti inspirirani sebičnošću, sofisticirani robotski mehanizmi koji sviraju, vektorska strujanja, live coding, zvučna poezija, zvukovi udaraca u neprobojna stakla, hip hop, turntablisti i industrial čine samo dio programskoga spektra ovogodišnjega međunarodnog festivala koji promiče eksperimentalnu i drugačiju glazbu, a održat će se u zagrebačkom Studentskom centru od 2. do 5. svibnja.

Šesto izdanje festivala predstavit će glazbenike/ce, skladatelje/ice, video i audio istraživače/ice te performerice iz Austrije, Francuske, Hrvatske, Njemačke, Poljske, Srbije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije i Venezuele.Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Kao uvod u predstojeći Izlog, 27. travnja u suradnji s Multimedijanim institutom MAMA, ugostit ćemo fantastičnog američkog udaraljkaša, skladatelja i vizualnog umjetnika Elija Keszlera, a pogledat ćemo i video radove studenata/ica i suradnika/ica Centra za inovativne medije Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (CIM-APURI): Angele Maksimović, Michela Mesarića te Martine Goričanec i Dalibora Hrelje.

Tijekom festivala stotinjak će izvođača kroz 30-ak programa ovogodišnjega Izloga zagrebačkom auditoriju predstaviti zanimljivosti sa suvremene europske i svjetske glazbene scene.

Adam Donovan i Katrin Hochschuh, istraživači i umjetnici, dizajneri i robotičari, u sklopu projekta Empathy Swarm, zajednički stvaraju sofisticirane robotske mehanizme, a na izvedbi kojom će završiti njihova umjetnička rezidencija u Galeriji SC (u suradnji s Kontejnerom i Galerijom Močvara) pridružuje im se poljski elektroničar Lukasz Szalankiewicz.

U četiri dana glazbenoga istraživanja publika će moći, između ostaloga, upiti dio londonske suvremene priče kroz trio koji je okupio John Chantler, izvrstan glazbenik i skladatelj elektroničke glazbe, a koji u Zagreb stiže s dvojicom etabliranih glazbenih imena, bubnjarem i udaraljkašem Steveom Nobleom i saksofonistom Seymourom Wrightom, najavila je umjetnička ravnateljica festivala Davorka Begović.

„Suvremene tendencije, kreativne ideje, zvučna istraživanja, eksperimenti, zvučeći roboti, prostorno-zvučne kompozicije, grupna improvizacija, live-coding, zvučna poezija, audiovizualno stvaralaštvo. Raznolikost i različitost, znatiželja, snalažljivost, dosljednost, sloboda izričaja. Koncerti, radionice, instalacije, razgovori, inspiracija i motivacija. Program 6. Izloga nastoji voziti tim tračnicama. Nadamo se da će vas ispuniti, inspirirati, ali i naplesati,“istaknula je Begović.

U goste stiže i švicarski HYPER DUO, čiji su članovi i osnivači pijanist Gilles Grimaître i udaraljkaš Julien Megroz, kojima se na zagrebačkom koncertu pridružuje elektroničar Cyril Lim kako bi zajednički predstavili repertoar groovy elektroakustičkih skladbi za klavijature, udaraljke i elektroniku.

Fraction pravim imenom Eric Raynaud, francuski skladatelj, glazbenik i multimedijski umjetnik, u Teatru &TD publici će izvesti Vector Field, audiovizualni performansu kojem istražuje manipulaciju minimalnoga i jednostavnoga vektorskog strujanja u realnom vremenu. Video materijale iskrivljuje i mijenja uživo putem zvuka, kao svojevrsna oda umijeću transformacije.

Katalin Ladik, autorica i performerica, jedna od pionirkina području zvučne poezije, aktivistica za ženska prava, kreatorica eksperimentalne glazbe i audio predstava tijekom rezidencijalnog boravka u Zagrebu održat će četverodnevnu radionicu za studente/ice Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti. Osim završne prezentacije radionice studenata, Ladik će predstaviti svoju zvučnu poeziju te video i zvučne instalacije.

Londonski „anti bend“ Tomaga, koji čine Tom Relleen (bas gitara) i Valentina Magaletti (bubnjevi i udaraljke) uvest će publiku u glazbeni svijet koji se kreće od industriala i eksperimentalnoga jazza do psihodelije i minimalizma.

A pod nazivom OFFAL,Orchestra for Females and Laptops, krije se međunarodni nehijerarhijski kolektiv umjetnica na laptopima čije predstavnice Joanne Armitage i Amble Skuse nastupaju posljednjega dana IzlogaKroz razvoj tehnoloških sustava i organizacijskih struktura koje olakšavaju suradnju, OFFAL nastoji povezati žene aktivne u području elektroničke glazbe i live codinga. Kolektiv upotrebljava inkluzivnu definiciju termina “žena” i “žensko” te su otvorene za sve koji se rodno ne identificiraju kao muškarci. Uz Armitage i Skuse, u zagrebačkoj će izvedbi iz svojih domova i studija online sudjelovati i Diana Medina (Kolumbija), Shelly Knotts (Australija), Libertad Figueroa (Meksiko), Jenny Pickett (Francuska) te Alexandra Cardenas (Meksiko).

Eksperimentalni hip hop, industrial i elektronika vežu se uz dobro poznatu varaždinsku glazbenicu Diyalu koja će na zatvaranju ovogodišnjega festivala, 5. svibnja, uživo predstaviti svoj treći studijski album World Raw, uz pratnju DJ Yeshe. U hip hop se zaljubila tijekom djetinjstva provedenoga u njujorškom Brooklynu, a na hrvatskoj se sceni probila suradnjom s Edom Maajkom.

U sklopu opsežnoga programa 6. festivalskog izdanja, zainteresirani imaju priliku čuti, vidjeti i doživjeti nastupe gostiju ovogodišnjeg Izloga: Tomaž Grom, Ana Hušman, Nicole Hewitt &Vida Guzmić & Ivan Slipčević, Adam Donovan Katrin Hochschuh Łukasz Szałankiewicz, Andro Giunio, Jorge Sánchez-Chiong [JSX] & TE-R (Louise Linsenbolz & Thomas Wagensommerer), Kromaton& Micronia, Tomaga, glazbenici budućnosti (u suradnji s udrugom Are You Syrious?) uz mentore Nenada i Alena Sinkauza, Miodrag Gladović & Dinka Radonić, Kutin Kindlinger, Mario de Vega, Bobby Barry, ekipa Poolsationa, DJ Mario Župa, Babilonska, KUNA.

Sve informaciju o festivalu dostupne su na www.izlogfestival.com i Facebooku Muzičkog salona kao i Facebook eventu 6. Izloga.

  • 5
    Shares

Details

Start:
2 svibanj, 2018
End:
5 svibanj, 2018
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Studentski centar
Zagreb,
  • 5
    Shares