Loading Events
  • This event has passed.

Premijera Krležine ‘Galicije’ – Ambiciozan projekt Točke na i u CeKaTe-u

6 veljača, 2015Veliki Krleža u dobrom društvu glumaca i studenata. Na mladima svijet o(p)staje no kakav nam to svijet ostavljaju naši roditelji?

Predstava 'Galicija'
Predstava ‘Galicija’

U ambicioznom projektu postavljanja kompleksne „Galicije“ velikog Miroslava Krleže na kazališne daske, angažirajući pritom golem ansambl i glumaca i studenata bez ‘kućne dvorane’, i bez financijskih „darova“, angažirani trio – producentica Marina Trandler čiji je ovo diplomski rad, redateljica Iva Srnec i student ukrajinistike Branimir Suk – najavljuje službenu premijeru ovog petka, 6. veljače u Centru za kulturu Trešnjevka s početkom u 20 sati.

 

Mladi umjetnici, studenti – amateri i profesionalci primili su se ukoštac s Krležinim djelima i upriličit će cjelovečernje događanje kojime će obilježiti 100. obljetnicu od početka Prvog svjetskog rata, prisjetiti se promjena koje je donio rat, ratnih stradanja, ali i književnosti koje je to razdoblje iznjedrilo.

Uz nostalgičan zvuk ruskog valcera, suigru svjetla i mraka u naglašenoj simbolici smrti dizajnera Zdravka Trandlera,povijesni koloplet bogatih kostima i časničkih odora, predstava će nas vratiti u sumorno-surov svijet Prvog svjetskog rata, te govoriti o propasti jednog starog svijeta i neumitnom dolasku ratne stvarnosti.
U cijelu su dramu kao svojevrsni intermezzo vizionarski uklopljene dvije novele iz Hrvatskog boga Marsa, a likovi su pritom pretvoreni u mrtvački kor koje su utjelovili prigodno studenti ukrajinistike FFZG-a, slijedeći daškom epskog poznati prometejski Krležin duh.

 

Poseban začin predstavi daje, i to u završnim scenama, efektno korišten barut, odnosno scensko oružje što zaokružuje cijelu priču u cjelini.
Na mladima svijet o(p)staje, no kako kad nam ovo ostavljaju naši roditelji? Upozorenje je koje pulsira galicijskim ratištem, i snažnim krležijanama u izvedbi glumačke ekipe koju predvode Alan Katić, Matija Antolić, Davor Kovač, Marko Cindrić, Asim Ugljen, Petra Vukelić, Ivan Grčić, Igor Stanković, Vjera Peršić i drugi…

 

Predstava je nastala u produkciji Točke na i, te u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka, Akademijom dramske umjetnosti i Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Režiju potpisuje Iva Srnec, a tekstu je dramaturšku adaptaciju dala Nina Gojić.

Details

Date:
6 veljača, 2015
Time:
20:00 - 23:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , ,

Venue

Centar za kulturu Trešnjevka
Zagreb, Hrvatska + Google Map