Loading Events
  • This event has passed.

Premijera predstave ‘Hinkemann’ u ZKM-u

7 studeni, 2015Predstava ‘Hinkemann’ nastala po motivima Ernsta Tollera, u režiji Igora Vuka Torbice, premijerno će biti izvedena u subotu, 7. studenog u Zagrebačkom kazalištu mladih.

'Hinkemann'
‘Hinkemann’

Igor Vuk Torbica, najnagrađivaniji je mladi redatelj u regiji i dobitnik više nagrada, među kojima i nagrade Hugo Klein za najboljeg studenta kazališne režije u generaciji. Prvi put režira u Hrvatskoj i to dramu „Hinkemann“ (1922) njemačkog književnika Ernsta Tollera, značajnog predstavnika njemačkog ekspresionizma, a u razdoblju između dva rata istaknutog antifašista čije se književno djelovanje ne može odvojiti od političkoga.

 

Je li našu „normalnost“, pojedinačnu i kolektivnu, ključno određuju vanjski normativi – društveni i politički – ili naša subjektivna perspektiva može nadvladati te normative? Koja je to formula elemenata privatnog i društvenog, duhovnog i materijalnog, koja nas čini „sretnima“? Kakve izglede „normalan“ i „sretan“ život ima čovjek koji je prošao kroz pakao rata, iz njega izašao kao invalid, lišen muškosti, i živi u društvu koje mu ne omogućava niti elementarne uvjete za egzistenciju?

 

To su neka od pitanja kojima se bavi autorska ekipa predstave „Hinkemann“, neprestano dijalogizirajući s izvornim tekstom Ernsta Tollera, loveći ih između redova, izgovarajući ih riječima, pjesmom, pokretom, krikom ili šutnjom. Hinkemann ne traga toliko za odgovorima koliko za drugačijim pogledom na ta pitanja.

 

Glume Rakan Rushaidat, Mia Biondić, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Dado Ćosić i drugi.

Details

Date:
7 studeni, 2015
Time:
19:30 - 22:30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , ,

Venue

ZKM
Zagreb, Hrvatska + Google Map