Loading Events
  • This event has passed.

Premijera predstave ‘Posljednja Freudova seansa’ Planeta Arta

12 prosinac, 2015Premijera predstave ‘Posljednja Freudova seansa’ Marca. St. Germaina održat će se 13. prosinca u 19.30 h u DK Gavelli, prva repriza 20. prosinca u 19.30 sati u istom kazalištu, a pretpremijera 12. prosinca u 20 sati u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskoga.

Posljednja Freudova seansa (Foto: Mladen Pobi)
Posljednja Freudova seansa (Foto: Mladen Pobi)

Godina je 1939. Europa je u kaosu drugog svjetskog rata. Neobičan susret oca psihoanalize Sigmunda Freuda i svjetski poznatog pisca „Kronika iz Narnije“ C. S. Lewisa sraz je dvaju svjetonazora. Dva velika uma, ateist Freud i vjernik Lewis sukobljavaju se oko velikih pitanja: Postoji li Bog? Ako postoji, zbog čega je svijet pun nesreća, bolesti, ratova…? Zbog čega opstaje zlo, ako je dobro ono što je ispravno? Jesu li naši životi samo reakcija na naše primarne odnose s roditeljima ili pak postoji istina koja je veća od onoga što možemo pojmiti? Jesu li nam možda odgovori na dohvat ruke i što nam oni donose…? I na koncu – što nas određuje kao ljude?

 

Drama „Posljednja Freudova seansa“američkog dramatičara Marca St. Germaina intrigantno balansira kompleksnost teme s humorom i ljudskošću kroz osobne priče tih jedinstvenih povijesnih lica čije je mišljenje i djelovanje uvelike oblikovalo današnji svijet.

 

Mark St. Germain nagrađivani je autor poznat po dramama povijesne fikcije kakva je i „Posljednja Freudova seansa“, jedna od najdugovječnijih predstava na newyorškim pozornicama koja je 2011. dobila nagradu Off Broadway Alliancea kao najbolja predstava, a
koja se s prekidima izvodi od 2009. sve do danas.

 

Uz brojne kazališne drame St. Germain scenaristički potpisuje i mnoge epizode mnogh TV-serija, među inima „Cosby Showa“i „Zločina i kazne“.

 

„Posljednja Freudova seansa“ prvo je djelo Mark St. Germaina koje će biti izvedeno u Hrvatskoj. Predstava je ostvarena u okrilju Planeta Art.

 

Sigmunda Freuda glumi Marko Torjanac, koji je preveo i režirao komad te potpisuje scenografiju, C. S. Lewisa igra Franjo Dijak, kostimografkinja je Đurđa Janeš, glazbu je izabrao Milorad Stranić, svjetlo i zvuk oblikovao Damir Rončević, a dizajn potpisuje Tomislav Veltruski.

 

Cijena ulaznice je 70 kn.

Details

Start:
12 prosinac, 2015 u 20:00
End:
13 prosinac, 2015 u 23:00
Cost:
Kn70
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

KD Vatroslav Lisinski i Gavella
Zagreb, Hrvatska + Google Map