Loading Events
  • This event has passed.

‘Prije noći’ u Uraniji

29 listopad, 2020Filmski program Queer MoMenti udruge Domino, u suorganizaciji s udrugom Urania, nastavlja se 29. i 30. listopada, s početkom u 20 sati, u Uraniji – prostoru kreacije s adresom na Trgu Eugena Kvaternika 33.

‘Prije noći’

Sinopsis filma “Prije noći” (Before Night): Reinaldo Arenas rođen je 1943. u kubanskom mjestu Oriente, gdje se o njemu brinu samohrana majka, baka i djed. Obitelj ubrzo seli u Holguín. Nakon odlaska u Havanu, gdje nastavlja studij, Arenas započinje s istraživanjem vlastitih ambicija, kao i seksualnosti. Mladi Arena uskoro postaje zamijećen u domicilnim spisateljskim krugovima na račun čega dobiva priliku objaviti svoj prvi pisani rad. Aktivnom suradnjom i druženjem s ostalim pripadnicima kubanske gay zajednice (poput Pepea Malasa i Tomasa Diega), Arenas se etablira kao jedan od najvažnijih čimbenika kubanske kulturne scene.

Politička klima na Kubi postaje iz ana u dan opasnijom što, među ostalim, rezultira Arenasovim uhićenjem za, navodno, seksualno napastvovanje maloljetnih osoba, kao i za objavlivanje radova u inozemstvu bez dopuštenja. Tijekom sljedećeg desetljeća, Arenas svako malo završava iza zatvorskih rešetaka pritom, u nekoliko navrata, neuspješno pokušavajući napustiti zemlju. Kubancu to, napokon, uspijeva poći za rukom 1980. te odlazi u SAD gdje započinje novi život sa svojim partnerom Lázarom Gómezom Carrilesom. Nakon nekoliko godina Arenasu je dijagnosticiran AIDS…

Film je režirao Julian Schnabel (1951.) američki slikar i filmski redatelj. Tijekom 1980-tih Schnabel privlači pažnju međunarodnih medija slikama velikih dimenzija na slomljenim keramičkim pločama. Od 1990-ih pobornik je neovisnog arthouse filma. Schnabel režira svoj najbolji film PRIJE NOĆI (2000.), s Javierom Bardemom nominiranim za nagradu Oscar, kao i igrani film THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY, nominiran za četiri nagrade Oscar. Za potonji film Schnabel osvaja Zlatni globus i nagradu za najbolju režiju na filmskom festivalu u Cannesu te u istoj kategoriji biva nominiran za Oscara i francuskog Césara.

Ulaznice za projekcije možete kupiti putem sljedećih linkova:

>>29. listopada, Prije noći 
>>30. listopada, Prije noći 

Details

Start:
29 listopada u 20:00
End:
30 listopada u 22:30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, ,

Venue

Urania
Zagreb, Croatia (Local Name: Hrvatska)