Loading Events
  • This event has passed.

Prvi pas operni pjevač na pozornici HNK-a u Zagrebu, u premijeri ekopolitičke opere ‘Kein Licht.’

7 studeni, 2017U utorak, 7. studenoga, u zagrebačkom HNK-u održat će se hrvatska premijera opernog thinkspiela ‘Kein Licht.’ Elfriede Jelinek i Philippea Manouryja, u režiji Nicolasa Stemanna.

'Kein Licht.' u HNK
‘Kein Licht.’ u HNK

Takozvani thinkspielza glumce, pjevače, glazbenike i elektroničku glazbu u stvarnome vremenu, operno djelo „Kein Licht.“ skladatelja Philippea Manouryja nastalo je prema tekstu nobelovke Elfriede Jelinek, a naručila ju je pariška Opéra Comique. Jelinek je tekst napisala 2011., nakon katastrofalne nuklearne nesreće u Fukushimi u Japanu. Operu je režirao njemački redatelj Nicolas Stehmann, a riječ je o projektu koji kroz globalnu i metaforičku refleksiju propituje našu individualnu i kolektivnu odgovornost vezanu uz ekološke i političke probleme.

 

U predstavi nastupaju solisti Sarah Maria Sun, Christina Daletska, Olivia Vermeulen, Lionel Peintre, te članovi Zbora Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Tamara Cipek, Dolores Leko, Siniša Galović, Antonio Brajković /Lidija Mađerčić, Kristina Anđelka Đopar, Dario Ćurić, Leo Beslać uz glazbenu pratnju Ensemble United instruments of Lucilin.

 

'Kein Licht.' (Foto: Caroline Seidel/ Ruhrtriennale 2017)
‘Kein Licht.’ (Foto: Caroline Seidel/ Ruhrtriennale 2017)

Opera „Kein Licht.“ dobila je prestižnu Nagradu Fedora 2016. za najbolju novu europsku opernu kreaciju. Publika može očekivati neočekivano – pa i jednog psa koji pjeva. Bit će to prvi pas koji je pjevao na sceni zagrebačkog HNK-a.

 

„Kein Licht.“ je u rujnu ove godine praizveden na festivalu Ruhrtriennale, a nastao je u koprodukciji zagrebačkog HNK i nekolikoznačajnih europskih opernih kuća: Opèra Comique, Ruhrtriennale u Duisburgu, Opéra National du Rhin, Festival Musica de Strasbourg, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Münchner Kammerspiele, Francuski Institut za istraživanje i koordinaciju akustike/glazbe – IRCAM, Ansambl Lucilin. Nakon praizvedbe u Duisburgu, opera je dosada imala premijere u Strasbourgu i Parizu, a nakon zagrebačke, očekuje ju premijera u Luksemburgu i Münchenu.

 

Sljedeće izvedbe u zagrebačkom HNK-u a izvedbe 8. i 9. studenoga, a ulaznice stoje 90-160 kn

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Details

Start:
7 studeni, 2017 u 19:30
End:
9 studeni, 2017 u 23:00
Cost:
Kn90 – Kn160
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Hrvatsko narodno kazalište
Trg Maršala Tita
Zagreb, Hrvatska
+ Google Map