Loading Events
  • This event has passed.

Queer Zagreb Sezona 2019

17 svibanj, 2019Queer Zagreb Sezona u organizaciji udruge Domino, od 17. do 24. svibnja svojim će programom uljepšati proljetne dane u hrvatskoj metropoli tijekom osam dana obilježenih estetikom koja se poigrava žudnjama, identitetima i snovima.

Queer Zagreb

“Posebno izdvajamo te preporučujemo predstave “Romeo, Romeo, Romeo” koreografa Joshue Montena, “Canzone per Ornella” kultnog njemačkog koreografa Raimunda Hoghea te nesvakidašnji performans “*dravo *arijo” Roka Kravanje/Via Negative. Kao festivalsku poslasticu najavljujemo ženu za sva vremena, gospođu Zdenku Kovačiček, u društvu Greenhouse Blues Banda, te brojne gostujuće umjetnike koji će prirediti spektakularan hommage 50. godišnjici Woodstocka pod imenom “Woodstock 1969. -2019. Pedeset nijansi queera” u režiji Branka Brezovca”, napominju iz direkcije Queer Zagreba.

Napomena: Dominovi festivalski programi dio su Inicijative umjetnost dostupna svima prema kojoj se ulaznice rezerviraju na [email protected], a po izlasku s izvedbe svaki posjetitelj sam upisuje cijenu na ulaznicu ovisno o svojim mogućnostima podrške odgledanom umjetničkom radu.

Program:

17. 5. u 20 sati, Zagrebački plesni centar, Ilica 10
Joshua Monten (SAD)
Romeo, Romeo, Romeo

Čak i danas u doba društvenih mreža i online dejtinga, ples nastavlja igrati središnju ulogu u pronalasku partnera. Romeo, Romeo, Romeo, plesna produkcija čiji koncept i koreografiju potpisuje švicarsko-američki umjetnik Joshua Monten s njujorškom adresom, istražuje ideju plesa kao uzbudljivo blizak i osoban čin udvaranja. Svaki od gledatelja ove iznimne plesne predstave bit će impresioniran autorovim umjetničkim dosezima, šarmom, kao i tjelesnim aspektima izvođača.

Švicarsko-američki koreograf Joshua Monten rođen je u saveznoj državi New York (SAD). Joshua Monten redovito potpisuje koreografije za kazališta,opere, balete, muzeje i programe zajednice. Njegov rad obilježen je tim susretima s raznolikom publikom i raznovrsnim oblicima umjetničkog izričaja.

20. 5. u 20 sati, Zagrebački plesni centar, Ilica 10
Rok Kravanja (SI)
*dravo *arijo

Performans *dravo *arijo Roka Kravanje koncipiran je u laboratoriju Via Negative – VN Lab, a tekst koji propituje odnos tijela, želje, društvenih normi i osjećaja krivnje, potpisuju slovenski redatelj Bojan Jablanovec i izvođač Rok Kravanja.

Rok Kravanja je glumac, izvođač i učitelj. Diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Mariboru i na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju. Istovremeno djeluje unutar institucionalne kulture kao i u nezavisnim produkcijama.
(Via Negativa, Maska, Škuc, Bunker, Gledališče Glej, Celinka, Moment Maribor, Exponto itd.).

Također sudjeluje u projektu “Predstava pod drobnogledom” instituta Slovenski gledališki inštitut te kao mentor studentima u projektu “ŠtudentTeater” kazališta Gledališče Glej.

*23. 5. u 21 sat, Muzej suvremene umjetnosti, Av. Dubrovnik 17
Branko Brezovec, Zdenka Kovačiček / Greenhouse Blues Band i prijatelji (HR)
Woodstock 1969. -2019. Pedeset nijansi queera

U režiji Branka Brezovca, te uz ZdenkuKovačiček u ulozi Janis Joplin i Zlatka Burića Kiće u ulozi Joea Cockera, prostor underground atmosfere garaže MSU-a obasjavat će 50-metarske vizualizacije Ivana Marušića Klifa. Za glazbu se brinu i Greenhouse Blues Band i niz drugih izvođača i umjetnika, glumaca, VJ-i Djeva, zborova i plemenitih šarlatana (kao Cockeri, Hendrixi i, recimo, Baezove).

Svi ovi veseljaci podsjetit će nas, u nekom neodgovornom približavanju happeningu (tako se zvala rastresita, usputna forma, majka samosvjesti današnjeg performansa), na pogubljene i pogubljene intenzitete svake vrste koji su tresli temelje uhodanih navika vječnosti i kamenih obzora odmah iza susjedovih plotova.

24. 5. u 20 sati, Zagrebački plesni centar, Ilica 10
Raimund Hoghe (DE)
Canzone per Ornella

U plesnoj izvedbi Canzone per Ornella, njemački koreograf Raimund Hoghe okuplja za svoju plesačku glazbu i tekstove Pier Paola Pasolinija – i one koji su već istraženi i one koje tek treba iskusiti, igrajući se sposobnošću plesne umjetnice Ornelle Balestre, dugogodišnje suradnice velikog Maurixcea Bejarta, u postizanju savršene ravnoteže između virtuoznosti i zabave, između zagonetne prisutnosti i filmične figure.

Raimund Hoghe rođen je u Wuppertalu. Od 1980. do 1990. radio je kao dramaturg za Tanztheater Wuppertal Pine Bausch. Od 1989. radi i na vlastitim izvedbenim djelima za razne plesače i glumce. 1992. započinje suradnju s umjetnikom Lucom Giacomom Schulteom, koji ostaje njegovim umjetničkim suradnikom do danas. Kritičari iz magazina balet-tanz dodijelili su mu nagradu Plesač godine 2008. godine. Knjige o njegovim radovima djelima objavljene su u Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Više o programu i rasporedu predstava, izložbi i radionica pronađite ovdje.

*Ulaznice za glazbeni performans Pedeset nijansi Queera možete od 6. svibnja, po cijeni od 50 kuna (prihod ide u Fond za druge), kupiti na https://www.eventim.hr/hr, u uredima udruge Domino, Petrinjska 38 (radnim danom od 9 do 17 sati) i Eurokaza, Dežmanov prolaz 3 (radnim danom od 9 do 15 sati), kao i jedan sat prije početka koncerta u prostoru Muzeja suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17.

Details

Start:
17 svibanj, 2019 u 20:00
End:
24 svibanj, 2019 u 23:30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Više lokacija u Zagrebu
Zagreb, Hrvatska