Loading Events
  • This event has passed.

‘Radnice u gladovanju’ Ferčeca i Lozice premijerno u ZKM-u

9 lipanj, 2017U petak, 9. lipnja u 20 sati, na sceni Istra Zagrebačkog kazališta mladih održat će se premijera predstave ‘Radnice u gladovanju’ autora Gorana Ferčeca u režiji Olje Lozice.

'Radnice u gladovanju' (Foto: Marko Ercegović)
‘Radnice u gladovanju’ (Foto: Marko Ercegović)

Predstava je, kao i predložak, neposredno nadahnuta sudbinom radnica tvornice Kamensko u Zagrebu.

 

Kako u kazalištu govoriti o konkretnim društvenim krizama i opipljivoj nepravdi koju trpe stvarni i bliski nam ljudi? Može li se o nekom događaju iz današnjih crnih kronika stvarati scensko djelo koje ne želi nužno biti faktografski realistično, već podignuto na razinu arhetipske borbe potlačenih za vlastita prava? Hoće li, ako je odgovor na prethodno pitanje potvrdan, takva predstava otupjeti društvenu oštricu takve, opće poznate priče, ili će joj dati dodatnu tragičku dimenziju?

 

Tekst „Radnice u gladovanju“ praizveden u Leipzigu 2014. g., tematiziraju štrajk glađu radnica tekstilne industrije Kamensko iz 2010. g., koji u Ferčecovoj postbrechtovskoj obradi postaje temelj svevremenskoj priči o borbi dobra i zla. U želji da se svakodnevna, u kolektivnoj memoriji već izblijedjela priča uzdigne na univerzalni nivo, pisac osmišlja strukturu po uzoru na Bachovu „Muku po Mateju“, s ključnom strukturalnom razlikom: umjesto muke pojedinca, Ferčec opisuje muku kolektiva, stvarajući tako istinski dokument vremena u kojem su takve grupne pasije svakodnevna žalosna pojava.

 

U želji da takvo dramsko pismo, prožeto implicitnom glazbom, na scenu postavi u punom sjaju, redateljica Olja Lozica i njezin autorski tim, predvođen skladateljicom Katarinom Ranković, posebnu pažnju posvećuje upravo održavanju fragilne ravnoteže između društvene odgovornosti koju nameće tema, te scenskog potencijala Ferčecovog dramskog stila.

 

U predstavi glume Hrvojka Begović, Dora Polić Vitez, Anđela Ramljak, Urša Raukar, Doris Šarić Kukuljica i dr.

 

Sljedeće izvedbe na rasporedu su 10., 11., 13. i 14. lipnja. Ulaznice stoje 30-60 kn.

Details

Date:
9 lipanj, 2017
Time:
20:00 - 23:00
Cost:
Kn30 – Kn60
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , , ,

Venue

ZKM
Zagreb, Hrvatska + Google Map