Loading Events
  • This event has passed.

Return to Forever IV zatvara Avantgarde Jazz Festival

17 srpanj, 2011Prvi Avantgarde Jazz Festival zatvorit će novi nastavak jednog od najznačajnijih sastava svih vremena – Return to Forever IV. Posljednji koncert u sklopu Avantgarde Jazz Festivala održat će se u nedjelju, 17. srpnja 2011. u dvorištu bivše Tvornice duhana Rovinj.

Return To Forever IV (Foto: Avantgarde Jazz Festival)

Uz sastav Milesa Davisa te Mahavishnu Orchestra i Weather Report, Return To Forever jedan je od najpoznatijih bendova fusion pokreta iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća. To je ujedno i najpoznatiji sastav svestranog klavirista i skladatelja Chicka Coreae. Najnoviji nastavak, Return to Forever IV, okuplja trojku iz RTF-a – Chicka Coreau, Stanleyja Clarkea i Lennyja Whitea te legendarnog violinistu Jean-Luca Pontyja iz Mahavishnu Orchestra i cijenjenog gitaristu Franka Gambalea.

Chick Corea, Stanley Clarke, Joe Farrell, Airto Moreira i Flora Purim imena su prvotnog sastava Return to Forever koji se pojavio 1972., spajajući sambu, jazz i fusion u novi progresivan i utjecajan zvuk. Novi sastav – Corea, Clarke, Bill Connors i Lenny White – bio je rezultat traženja odgovarajuće teksture i usavršavanja koncepta. Nakon Connorsova odlaska, pridružuje im se Di Meola s kojim se postava ustalila, a RTF postao jedan od najpopularnijih i najuspješnijih električnih sastava ranih 70-ih. Dolazi do zaokreta zvuka u pristupu, tada potpuno u stilu jazz-rocka – žešće, glasnije, energičnije, s elementima funka, ali i dalje uz lijepe teme i virtuozne improvizacije svih članova sastava. Nastupali su i snimali  tempom na kojem su im mnogi mogli pozavidjeti – bili su neprestano na turnejama ili u studiju, radeći na albumima RTF-a ili samostalnim projektima. Od 1974. do 1977. snimaju čak četiri albuma – Hymn of the Seventh GalaxyWhere Have I Known You BeforeNo Mystery (koji im donosi nagradu Grammy u kategoriji najbolje jazz izvedbe sastava) i Romantic Warrior koji je prodan u zlatnoj nakladi (500,000 primjeraka). U dvije naredne godine (1977. i 1978.) snimili su studijski album “Musicmagic” te koncertni “RTF Live”.

Budući da se radi o vrhunskim glazbenicima, svi spomenuti su ostvarili uspješne samostalne karijere i nastavili vlastita istraživanja pristupa zvuku. U 2011.  kvintet se ponovno okuplja i pod nazivom Return to Forever IV spaja njihovu povijest s uzbudljivom vizijom jednog od najutjecajnih sastava svih vremena.

Details

Date:
17 srpanj, 2011
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , ,

Venue

Dvorište bivšeg TDR-a
Rovinj, + Google Map