Loading Events
  • This event has passed.

Revija malih književnosti u Booksi – Makedonija

17 listopad, 2013Udruga za promicanje kultura ‘Kulturtreger’ i klub Booksa i ove godine organiziraju književni festival – Reviju malih književnosti na kojoj će ovoga puta gostovati mladi autori iz Makedonije.

Revija malih književnosti - Makedonija

Sljedećeg tjedna, u četvrtak, 17. listopada i petak, 18. listopada, zagrebačkoj će se publici predstaviti četvoro mladih makedonskih pisaca i jedna spisateljica, a oni su: Vladimir Martinovski, Andrea Jankovski, Kalina Maleska, Žarko Kujundžiski i Ivan Antonovski. Uz njih, u Katalogu Revije objavljeni su radovi još petoro autora i autorica: Rumene Bužarovske, Igora Krajčeva, Snežane Mladenovske Anđelkove, Zvonka Taneskog i Jovice Tasevskog – Eternijana. Tekstove makedonskih književnika preveli su studenti i studentice južne slavistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu pod mentorstvom Ivice Bakovića.

U svrhu odabira autora koje će Revija ugostiti, svake se godine odabire partner iz zemlje koja se predstavlja na Reviji a koji je zadužen za selekciju autora. Ove godine taj je posao odradio poznati makedonski pisac i profesor književnosti Venko Andonovski koji će također gostovati na Reviji i koji za svoje mlađe kolege kaže: „Svi su oni prevedeni na više stranih jezika što je dokaz da su se lakše probijali van svoje matične, nacionalne književnosti. Upravo to je razlog zašto sam se kao njihov stariji kolega odlučio za ovu selekciju. Oni su, jednostavno, budućnost makedonske književnosti i, u ovom trenutku, znak njezine velike rekonstrukcije.“

Revija malih književnosti, koja se ove godine održava po deveti puta, zamišljena je kao festival predstavljanja suvremenih autora mlađe generacije iz zemalja regije (od Austrije do Grčke) koji su se u svojim zemljama afirmirali i postigli uspjeh kod publike i kritike, dok im u Hrvatskoj nisu objavljene knjige. Na festivalu su dosad predstavljeni mladi autori i autorice iz Bosne i Hercegovine (2005), Slovenije (2006), Crne Gore (2007), Bugarske (2008), Srbije (2009), Rumunjske (2010), Kosova (2011) i Grčke (2012).

Program festivala je sljedeći:

Četvrtak, 17.10. u 19h, klub Booksa

Otvaranje Revije, sudjeluju Venko Andonovski i Kruno Lokotar, moderira Miljenka Buljević

Poeziju čitaju Vladimir Martinovski i Ivan Antonovski

Glazba: zbor Čipkice

Petak, 18.10. u 19h, klub Booksa

Edo Popović razgovara sa Žarkom Kujundžiskim

Ivana Simić Bodrožić razgovara s Kalinom Maleskom

Dinko Telećan razgovara s Andreom Jankovskim

Nakon razgovora, gosti iz Makedonije će čitati svoje prozne tekstove

Glazba: Vladimir Martinovski

Autori će čitati na makedonskom, uz projekciju hrvatskih prijevoda njihovih tekstova.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute