Loading Events
  • This event has passed.

Richard Bona u Tvornici kulture

9 ožujak, 2019Basist, pjevač i kantautor porijeklom iz Kameruna, Richard Bona ponovno će nastupiti u Zagrebu nakon 9 godina pauze i to u sklopu Musicology Barcaffe Sessions. Koncert Bona u pratnji banda održat će se 9. ožujka 2019. u Tvornici kulture čime započinje i proljetni koncertni serijal Musicology Barcaffe Sessions.

  • 3
    Shares
Richard Bona (Foto: promo)

Rođen u glazbenoj obitelji u malom selu u Kamerunu, pa je glazba bio prirodan odabir i put. Rođen u siromašnoj obitelji, ali s velikom ljubavi prema glazbi sam je izradio i prvi instrument na kojem počinje svirati već s četiri godine, balfaon. Kasnije je “stvorio” i svoju prvu gitaru i to tako što je najlon, koji su koristili za ribolov, razvukao preko starog i dotrajalog rspremnika za gorivo otpisanog motocikla. Kako i sam kaže jazzom se počeo baviti iz financijskih razloga, nakon što ga je vlasnik prostora u kojem je s bandom svirao tradicionalnu afričku glazbu, zatražio da sviraju isključivo jazz. Od tog trenutka Bona upoznaje potpuno novi glazbeni svijet, ali za njega to znači i potpuno novi smjeru života. Iako mu je jazz obilježio taj novi životni put kroz cijelu karijeru bježi od svrstavanja u bilo koji glazbeni pravac.

S 22 godine Bona emigrira u Njemačku gdje započinje glazbeno obrazovanje. Seli se u Francusku gdje nastavlja s obrazovanjem, ali ne prestaje svirati. Nekoliko godina kasnije, sredinom devedesetih seli u New York. Dolaskom u New York postaje prepoznatiljiv i podiže “drugačiju”prašinu u etabliranim jazz krugovima. Oduševio je kolege, ali i publiku i kritičare svojim nesvakidašnjim vještinama muziciranja, komunikacijom sa stagea i ogromnim talentom. Fanovi ga prozivaju “Afričkim Stingom”, kritičari profesionalcem nad profesionalcima, ali ono što ga definira kao vrhunskog glazbenika je povezanost s publikom koju ostvaruje na svakom nastupu. Njegov vokal, istinska vještina i dominacija bassom, unikatna moć pisanja pjesama i mogućnost da nauči svirati bilo koji instrument samo gledajući kako ga netko svira donosi mu rijetku poziciju afričkih umjetnika na visokom svjetskom nivu.

Dodjeljene su me neke od najznačajnih i najprestižnijih nagrada i priznanja u glazbi, pa se tako može pohvaliti „Victoires du Jazz Award“ za najboljeg internacionalnog umjetnika 2004.g.,ali i s 3 nominacijama i jednim osvojenim Grammyem za album Speaking of Now 2002.g. Svirao je i surađivao s velikanima poput Michael Sterna, George Bensona, Pat Methenya, John Legenda i mnogim drugima.

Ulaznice možete kupiti na svim prodajnim mjestima eventim.hr po cijeni od 125 kn.

  • 3
    Shares

Details

Date:
9 ožujka
Time:
21:00 - 23:30
Cost:
125kn
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Tvornica kulture
Šubićeva 2/Ljudevita Posavskog 1, Zagreb
  • 3
    Shares