Loading Events
  • This event has passed.

Rođendanski koncert Dunje Knebl u Močvari: 70 mi je godina tek!

23 ožujak, 2016Početak proljeća Močvara otvara jednim velikim rođendanskim koncertom. To će biti “etno za sve generacije”. Dunja Knebl pripremila je za 23. ožujak cjelovečernji rođendanski program gdje ćemo moći uživati u pjesmi, kratkom filmu, Dunjinoj osobnoj priči, gostovanju raznih glazbenika, u finim etno zalogajčićima, etno torbicama, u svirci Dunje & Kololire i u još mnogo, mnogo toga…

Dunja Knebl
Dunja Knebl

Više od dvadeset godina Dunja nam otkriva prelijepe, skoro zaboravljene, prašinom pokrivene pjesme. Ona je jedna od najpredanijih istraživačica hrvatskog glazbenog tradicijskog stvaralaštva, osoba koja uporno pronalazi drevne i zaboravljene pjesme te ih prenosi dalje, šireći ih u novim prostorima i vremenima. Dunja ih na svoj način izvodi, i ponovno im daje život pjevajući ih, učeći nas davnim melodijama i stihovima. Uči nas ponovno kako je to zajedno pjevati, družiti se uz pjesmu i jednostavno uživati. Sve smo to iskusili na njenim višegodišnjim etno druženjima i radionicama, a ova velika rođendanska večer će biti jednako tako posebna i drugačija od svega ostalog. Dunja je do sada izdala trinaest albuma, dobitnica je mnogih nagrada, sudjelovala je na brojnim kompilacijama i objavila pet albuma s tradicionalnim pjesmama iz zemalja gdje je provela mladost (Indonezija, Amerika, Rusija….), i njih imamo priliku slušati na Bandcampu. Dunja je i autorica zanimljive monodrame “Zašto sam postala javna pjevačica s 47 godine ili strah od kloniranja” kao i predstave – mjuzikla “Oj ti tožni človek” sastavljene od tradicionalnih pjesama mračnog tona, gdje su sudjelovali i polaznici Dunjinih etno radionica.

 

Prvi dio večeri publika će imati priliku vidjeti dokumentarni film “Dunja i Tožni človek” o Dunjinoj autorskoj predstavi, i to će biti jako lijep uvod u ono što slijedi. Nakon toga će Dunja uz priču o svom glazbenom putovanju izvesti odabrane pjesme iz raznih dijelova svijeta i tako zaokružiti prvi dio večeri. Slijedi dio gdje će na stage Močvare stupiti posebno odabrani Dunjini gosti s kojima je surađivala zadnjih godina, kao i polaznici njenih etno radionica izvodeći pjesme koje je Dunja nesebično dijelila i zasigurno otvorila mnogima jedan veliki prozor u etno baštinu i svevremensku ljepotu tih melodija i stihova. Zadnji dio večeri će Dunja s Kololirom izvesti pjesme s najnovijeg albuma “I Mara i cvetje” koji je nominiran za diskografsku nagradu Porin. Ovo je jedinstvena prilika koja se ne propušta! Također, iza koncerta će svatko moći nabaviti svoj primjerak albuma u ugodnom druženju s Dunjom i njenim glazbenicima.

 

Zadnji glazbeni projekt Dunje Knebl je bend pod imenom Kololira. Uz Dunju djeluju na hrvatskoj etno sceni već poznati glazbenici: Danijel Maoduš, Hrvoje Ban te Martin Turšić. Kololira je i naziv koji je ova grupa podarila glazbalu mnogima već poznatim pod nazivom “hurdy-gurdy”, a koji je sastavni dio njihova zvuka. Prvi album “Tamo doli” nas je oduševio novim zvukom, a s najnovijim “I Mara i cvetje” Dunja i dečki su dosegli neslućene visine. Uz već poznate suradnike Danijela Maoduša (vokal i gitara), Hrvoja Bana (vokal, harmonika, frulice) i Martina Turšića (vokal, kololira, perkusije), na albumu gostuju i Hrvoje Sudar (violina) te Hrvoje Nikšić (melotron) koji je snimao, producirao i masterirao. Dunja je i za ovaj album odabrala pjesme koje do sada nismo imali prilike čuti te nam opet poklanja nešto sasvim novo. Predstavlja nam pjesme uz pomno razrađene aranžmane odsvirane uz specifičnu kombinaciju instrumenata koji svakako plijene posebnošću i originalnošću, i ovaj zvuk ih svrstava u sam vrh world music glazbe. Ovaj album je poseban i po prisutnosti muških vokala koji nisu klapski “ispeglani”, već spontani i ležerni u unisono pjevanju. Sve u svemu, Kololira je potpuno drugačija i svoja, a tako su ih opisali i inozemni urednici i kritičari uvrstivši ih 2014. u najvažniju top-ljestvicu najboljih world music/etno albuma “World Music Charts Europe”.

 

Cijena ulaznice: 30 kuna

Details

Date:
23 ožujak, 2016
Time:
20:30 - 23:55
Cost:
Kn30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Močvara
Zagreb, Hrvatska + Google Map