Loading Events
  • This event has passed.

‘Romeo i Julija’ u izvedbi Carskog ruskog baleta -najljepši bijeli balet u Lisinskom

13 veljača, 2016Shakespearova i Prokofijeva kreativna snaga u izvedbi Carskog ruskog baleta moći će se vidjeti 13. veljače u KD Vatroslav Lisinski s početkom u 19:30 sati.

Balet 'Romeo i Julija'
Balet ‘Romeo i Julija’

Sergeja Sergejevič Prokofjev skladao je glazbu za balet “Romeo i Julija” koja je od svojega nastanka (praizvedba se dogodila u Brnu 30. studenog 1938. ) neprekidno nadahnuće mnogih naraštaja koreografa i redatelja. Ovim je baletom otvorena posve nova stranica u povijesti baletne umjetnosti. Djelo je revidirano 1940. godine u Marijinskome teatru u tadašnjemu Lenjingradu, u koreografiji Leonida Lavrovskog. Upravo tu klasičnu koreografiju u izvedbi Carskog ruskog baleta publika može vidjeti uživo, u subotu 13. veljače u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu sa početkom u 19:30 sati.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=B3K9n4li7uE[/youtube]

Plesni ansambl „Carskog ruskog baleta“ (Imperial Russian Ballet) osnovali su 1994.g. Gediminas Taranda, solist „Boljšoj Teatra“, dobitnik mnogih nagrada i priznanja za plesače i za koreografiju te Nikolaj Ankošin, solist baletne grupe „Igor Mišejev Folk Dance“ na inicijativu svjetski poznate primabalerine Maje Pliseckaje, majke kraljice ruskog baleta te simbola Boljšoj teatra, koja postaje njihovim počasnim predsjednikom. Plesni ansambl broji 40 umjetnika iz najboljih baletnih škola Rusije: Moskve, Sankt Peterburga i Perma. Djeluju pod mentorstvom uglednih baletnih učitelja, a njihovo stvaralaštvo temelji se na izvedbama klasičnih baletnih djela i plesnim uradcima suvremenih autora. Predstavu koja gostuje uoči Dana zaljubljenih obnovio je Marijinski teatar, a scene “Gavotte” i završni čin 2 koreografirao je upravo Gediminas Taranda. Scengrafiju i kostime potpisuju Eugene Baldy i Anna Ipatief.

 

Details

Date:
13 veljača, 2016
Time:
19:30 - 23:00
Cost:
Kn120 – Kn240
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , ,

Venue

KD Vatroslav Lisinski
Zagreb, Hrvatska + Google Map