Loading Events
  • This event has passed.

Rudresh Mahanthappa i Amira Medunjanin otvaraju 3. Avantgarde Jazz Festival

3 svibanj, 2013Avantgarde Jazz Festival u svom trećem izdanju ponovno u Rovinj dovodi neka od najvećih svjetskih jazz imena. Niz od sedam vrhunskih koncerata, koji će se održati od 3. svibnja do 13. srpnja, započinje Rudresh Mahanthappa’s Gamak Quartet 3. svibnja u rovinjskom Multimedijalnom centru. Dan kasnije, 4. svibnja u istom prostoru održat će se koncert vrsne interpretatorice sevdalinki Amire Medunjanin. Treći Avantgarde Jazz Festival i ove će godine biti oaza za sve željne ne samo sjajne glazbe, već i jedinstvene atmosfere.

Rudresh Mahanthappa (Foto: Jimmy Katz)

Rudresh Mahanthappa prošle je godine proglašen najboljim alt saksofonistom na svijetu, prema glasovanju kritičara uglednog glazbenog časopisa DownBeat, koji su mu tu sjajnu titulu ‘izglasali’ i godinu ranije. Visoku poziciju ovom američkom glazbeniku njujorške adrese (rođenom u Trstu), u elitnom domu svjetskih jazzista, potvrdila je i Međunarodna udruga jazz novinara koja mu u posljednje četiri godine iskazuje istu čast.

Tek nekoliko glazbenika ima sposobnost saksofonista/skladatelja Rudresha Mahanthappe, da ujedini prostrane mogućnosti glazbe i kulture iz koje potječe. Aktualni album „Gamak“ – indijski termin za melodijski ukras – objavljen je krajem siječnja što publici 3. Avantgarde Jazz Festivala daje privilegiju da među prvima uživa u novom glazbenom materijalu. Nastao je u suradnji s Davidom Fiuczynskim (gitara), Francoisom Moutinom (bass) i Danom Weissom (bubanj). Glazba koju Mahanthappa predstavlja ujedinjuje zapadnjačke forme jazza, progresivnog rocka, heavy metala, country glazbe, američkog folka, go-goa i ambijentalne glazbe koju istovremeno oplemenjuje bogatom glazbenom tradicijom zemalja Indije, Kine, Afrike i Indonezije. Krajnji rezultat je glazba koju nije moguće kategorizirati, glazba koja se odlično uklapa u vremena u kojima živimo.

Amira Medunjanin

Amira Medunjanin, jedna je od najpoznatijih interpretatorica sevdaha i sevdalinki, a o kakvoj je vokalistici i osobnosti riječ možda najbolje govori činjenica da je prozvana bosanskom Billie Holiday. Njezine su izvedbe meditativane, iskrene, decentne, ali duboko proživljene, u njima se osjećaju velika muzikalnost i jednostavnost svojstvena samo onima koji uspiju prodrijeti u srž posla kojim se bave. Svojim fascinantnim glasom i emotivnošću Amira je osvojila i publiku i kritiku prilikom nedavno održana četiri koncerta u zagrebačkom Vip Clubu.
O njezinoj popularnosti govori i podatak da je neke albume, kao i aktualni „Amulette“ koji će i predstaviti u Rovinju, objavila za glasovitu diskografsku kuću Harmonia Mundi. Osim sevdalinki, Amira Medunjanin izvodi i snima pjesme iz drugih zemalja našeg okruženja, posebice iz makedonske i srpske glazbene tradicije. To su tradicijske pjesme koje bez obzira gdje su nastale, dijele isti senzibilitet i jačinu emocije koju bude kod slušatelja kao i kod izvođača, odnosno pripovjedača. Svaka pjesma nosi svoju priču protkanu metaforama i na veoma suptilan način prenosi poruku o istinskim vrijednostima u životu. Sa sevdalinkom je Amiru prvi put upoznala majka, a fascinacija usmenom kulturom i tradicijom Bosne i Hercegovine bila je toliko snažna da je posao prevoditeljice u uredu Europske komisije u Sarajevu zamijenila proučavanjem sevdaha i traženjem najboljeg načina da ga predstavi svijetu.

Oba koncerta održat će se u Multimedijalnom centru Rovinj s početkom u 21 sat.

Ulaznice za koncert Rudresh Mahanthappa’s Gamak Quarteta i Amire Medunjanin potražite na prodajnim mjestima Eventima ili on-line na www.eventim.hr po cijeni od 150 kuna.

Details

Start:
3 svibanj, 2013
End:
4 svibanj, 2013
Cost:
150kn
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Multimedijalni centar
Rovinj, Hrvatska + Google Map