Loading Events
  • This event has passed.

SF u Booksi: fantastika u djelima I. B. Mažuranić

30 travanj, 2013U utorak, 30. travnja u 19 sati u Booksi će se održati tribina SF u Booksi koja će se ovoga puta pozabaviti fantastikom u djelima Ivane Brlić Mažuranić. Gošća tribine je Diana Zalar, profesorica na Učiteljskom fakultetu, a voditelj tribine je Aleksandar Žiljak, ilustrator, pisac i urednik časopisa UBIQ.

Ivana Brlić Mažuranić

Ove godine slavimo stogodišnjicu jednog od najpoznatijih hrvatskih romana za djecu, Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić. Međutim, tri godine nakon Hlapića, svjetlo dana ugledati će njena knjiga Priče iz davnine, prevedena na gotovo sve svjetske jezike. Ova zbirka osam novela može se smatrati jednim od ishodišta suvremene hrvatske fantastične književnosti. Ispunjena je likovima iz slavenske mitologije, usmene predaje i autoričine mašte, a u njoj nalazimo pretkršćanska i ranokršćanska načela.

Na tribini SF u Booksi razgovarat će se o fantastici u djelima Ivane Brlić-Mažuranić. Koji su njeni izvori i utjecaji? Koji se sve motivi i teme – moralni, rodni, poučni – mogu iščitati iz njenih bajki? Kako su bajke Ivane Brlić-Mažuranić djelovale ne generacije naših mladih čitatelja? Gdje spada njen opus u usporedbi s drugim evropskim autorima bajki, te fantasyjem?