Loading Events
  • This event has passed.

‘SF u Booksi’: SF i radio drama

30 listopad, 2012U utorak, 30. listopada u 19 sati u Booksi će se održati prva ovosezonska tribina iz serijala ‘SF u Booksi’. Tema tribine je odnos znanstvene fantastike i radio drame, a gošća je Vedrana Vrhovnik, profesorica radiofonije na Akademiji dramskih umjetnosti i režiserka brojnih radio drama. Tribinu osmišljava i vodi Aleksandar Žiljak.

Orson Welles

U ona davna vremena prije televizijskih serija, postojala je radio drama. Umjesto pred TV-om, obitelji su se okupljale pred radijskim prijemnicima i slušale o bezbrojnim junacima i njihovim pustolovinama. Naravno, nezanemarivi dio tih radijskih serijala zalazio je u domenu spekulativne fikcije. Omiljenost i utjecaj radija kao medija može biti objašnjenje i za ‘uspjeh’ radijske adaptacije Rata svjetova Herberta Georgea Wellsa, koju je postavio tada relativno nepoznati Orson Welles i koja je emitirana 30. listopada 1938. Adaptacija, u kojoj je invazija s Marsa pomaknuta u suvremenu Ameriku, izazvala je zbrku i paniku, a od Orsona Wellsa učinila zvijezdu koja će uskoro režirati jedan od najznačajnijih američkih filmova svih vremena, Građanina Kanea.

U nas je znanstvena fantastika bila značajno zastupljena u radio drami. Primjerice, Zvonimir Furtinger, klasik hrvatske znanstvene fantastike, još je 1960-ih pisao brojne SF-radio drame, od kojih će neke kasnije, na stranicama Siriusa, postati poznate kao priče. SF radio drame mogle su se redovito čuti i u emisijama Radio Zagreba, posvećenim znanosti, poput Eppur si muove.

Posjetitelji tribine moći će saznati kakva je situacija na ovom polju danas, može li radio drama konkurirati tzv. novim medijima i postoji li način da se danas izazove učinak kojeg je davno postigao Orson Welles s Ratom svjetova, radio dramom temeljenom na istoimenoj knjizi H. G. Wellsa.