Loading Events
  • This event has passed.

‘Sicko’ – kultni film Michaela Moorea u Vintage Industrialu

5 svibanj, 2019Kontroverzni redatelj dokumentaraca, Michael Moore polemizira još jedan problem u američkom društvu. Ovaj puta će, bez dlake na jeziku, istražiti i objasniti svu korupciju i nelogičnost američkog sistema zdravstvenog osiguranja. Projekcija je u nedjelju 5. svibnja u Vintage Industrialu. Upad je besplatan, a početak u 21:00 sati.

‘Sicko’ Michaela Moorea u Vintage Industrialu

Polazeći od činjenice kako čak 50 milijuna Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje, Michael Moore u Sickou prikazuje ubitačnu kritiku američkog zdravstvenog sustava. Prikazujući potresne sudbine pojedinaca koji su se, nakon oboljenja, suočili s besćutnošću sustava te završili bankrotirani i neizliječeni, Moore pruža zastrašujuću sliku sustava zdravstvenog osiguranja motiviranog prvenstveno i isključivo trkom za profitom. S druge strane, nasuprot američkom sustavu u kojem oboljeti znači doći na korak od financijske propasti, Moore prikazuje svakodnevicu suprotnih sustava kakvi postoje u Kanadi, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Kubi.

Nominiran za Oscara 2008. godine, Sicko je još jedan provokativan i kontroverzan dokumentarni film autora koji se proslavio upravo takvim djelima: Roger i ja, Ludi za oružjem, Fahrenheit 9/11, Kapitalizam: Ljubavna priča…).

Karijeru je započeo intrigantnim dokumentarnim filmom Roger i ja o posljedicama odluke GM-a da zatvori svoj pogon u Mooreovom rodnom Flintu (Michigan) čime je izgubljeno 30.000 radnih mjesta, da bi svjetsku slavu dostigao 2003. godine dokumentarnim filmom Ludi za oružjem – dovoljno je spomenuti da je film osvojio Oscara i bio pozvan u Cannes gdje je sa svojim sljedećim dokumentarcem – Fahrenheit 9/11 osvojio i Zlatnu palmu.

Žanr: Dokumentarni
Trajanje: 113 min.
Zemlja: SAD
Redatelj: Michael Moore
Scenarist: Michael Moore
Producent: Bob Weinstein, Harvey Weinstein
Uloge: Michael Moore, George W. Bush
Glazba: Erin O’Hara

Details

Date:
5 svibanj, 2019
Time:
21:00 - 23:30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Vintage Industrial Bar
Zagreb, Hrvatska