Loading Events
  • This event has passed.

Siniša Labrović izlaže u Pogonu Jedinstvo

20 veljača, 2021Siniša Labrović u Pogonu izlaže dva svoja rada: ‘You’ i ‘Private Property’ koji do sada još nisu bili prikazani u Zagrebu. Prava prilika da ponovno navratite u Jedinstvo. Otvorenje 19. 02. 2021. u 20 h, radno vrijeme izložbe; 20. 02 — 25. 02. 2021. (16-20 h). Ulaz je slobodan.

Siniša Labrović – Private Property

Siniša Labrović predstavlja dva u Zagrebu dosad nepredstavljena rada, Private Propetry iz 2017. i You iz 2020. Izložba se nastavlja na tematski ciklus izložbi Galerije 90-60-90/ “Čije je što?” u 2021. godini. Na izložbi će biti predstavljene fotografije i popratna video dokumentacija radova.

Private Property (2017.)

“Private Property sastoji se od trajne tetovaže – teksta PRIVATE PROPERTY koji se nalazi na mom čelu i tetovaže mrtvačke lubanje i teksta NO TRESPASSING koji se nalaze na tjemenu. Takav tekstualno-znakovni komplet obično nalazimo na kapijama i ulaznim vratima bogatijih imanja, vila i slično, a upozorava nas da njegovo kršenje može imati ozbiljne posljedice. Živimo u svijetu u kojemu je sve monetizirano, instrumentalizirano, ekonomski i tržišno vrednovano – priroda, društvo, uvjerenja i vrijednosti, ali i sam čovjek, i to ne više samo u njegovom radno-profesionalnom dijelu, nego u cjelini svoga vremena i biološko-tjelesnog postojanja. Tehnologija i algoritmi nas prate u svakom dijelu našeg života i monetiziraju našu komunikaciju, vrijeme, sklonosti, potrebe i navike, gotovo svaki segement našega društvenog života. Znanost i biotehnologija prodiru u naše tijelo sve do njegove zadnje stanice i subatomske razine, monetizirajući sve, od enzima i molekula do načina kako funkcionira mozak i tijelo u cjelini. Gotovo da ne postoji ništa na Zemlji što nije “vlasništvo”. (…)

You (2020.)

“U novom političkom i društvenom stanju uzrokovanom virusom COVID-19 nalazimo se u paradoksalnoj situaciji. Čini se kao da živimo u gotovo “idealnom” planetarnom socijalizmu, ili barem negovoj biološkoj verziji (ujedinjeno čovječanstvo protiv zajedničkog neprijatelja, jednako smo izloženi zarazi, borimo se da spasimo najslabije među nama, zajednički su napor i stremljenje s visokim stupnjem brige o općem dobru), a s tim socijalizmom ukrštava se istodobno idealni solipsizam neoliberalizma i kapitalizma (potpuna distanca i odvojenost od drugih, atomizirana individualiziranost, drugi su opasnost, drugi su konkurenti, drastična je razlika u mogućnosti brige za bolesne između bogatih i siromašnih). Od ponuđenih mjesta na rubu privatnog i javnog balkon mi se činio najprivlačnijim i zbog njegove bogate historije političke agitacije. Lenjin, Mussolini, Hitler, Gottwald, Tito i mnogi drugi s balkona su se obraćali masama. Balkon čuva fizičku distancu od drugoga, a ipak ulazi u javni prostor. Kao sredstvo svog političkog i društvenog obraćanja izabrao sam transparent. Njime izražavamo neko važno, kratko i borbeno znakovno-tekstualno ZA ili PROTIV koje se tiče javnoga interesa. Zbog prirode situacije u kojoj se nalazimo, svatko drugi moj je drug i suborac, ali istodobno on je za mene i potencijalna opasnost. I on i ja mogući smo agenti našeg neprijatelja, a da to i ne znamo. Idealna forma bliskosti postaje fizička distanca. Svatko drugi za mene postaje apsolutno važan. Zato mu se obraćam pa na transparent pišem YOU, istodobno izražavajući svoje ZA i svoje PROTIV njega stvarajući tako našu sudbinsku zajednicu u nadi da zajednički možemo izdržati ovu kušnju i pobijediti.” (S. Labrović)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Details

Start:
20 veljače u 16:00
End:
25 veljače u 20:00
Event Categories:
, , , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Pogon Jedinstvo
Zagreb,