Loading Events
  • This event has passed.

‘Slučaj ITD’ – kad sudbina teatra postane predstava

9 prosinac, 2011Prvi dramski tekst koreografkinje Natalije Manojlović smješten je u Teatar ITD fizički i suštinski pod naslovom ‘Slučaj ITD’, premijera je u petak 9. prosinca u 20 sati.

'Slučaj &TD' (RDD)

Godine 2011. provedeno je istraživanje koje je pokazalo da je financiranje u kulturi najneprofitabilnije opterećenje za državnu blagajnu, a time i za porezne obveznike. Naručena je studija Svjetske zdravstvene organizacije u kojoj su frustracije, neprilagođene misli i osjećaji, koje umjetnik gaji da bi stvarao, označene kao simptomi psihičke bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija opisala je simptome i znakove bolesti te izdala kriterije za dijagnozu novog poremećaja Artistic Behaviour Disorder (ABD) ili Poremećaj artističkog ponašanja (PAP).

Mogućnost uštede otvorila se u novoj ideji. Ministarstvo kulture pripojeno je Ministarstvu zdravstva, a korisnici sredstava financiranja u kulturi (oboljeli od PAP-a) izolirani su od ostatka društva i praćeni u specijaliziranim institucijama. Na taj način opterećenost državnog proračuna svodi se na održavanje ovih ustanova, a njihova djelatnost usmjerena je na suzbijanje stvaralačkih poriva i eliminaciju stvaralačkih uradaka svojih štićenika. Umjetnici su institucionalizirani kao neprofitabilna populacija s odlikama sekte.

“Slučaj &TD”  jedna  je takva institucija. U njoj su smješteni Nataša Dangubić, Ana Karić, Dean Krivačić, Ivana Pavlović i Dario Varga. Kako se sa svojim poremećajima nose provjerite na premijernoj izvedbi 9. prosinca, u polukružnoj dvorani Teatra &TD, s početkom u 20 sati.

Slijede izvedbe 10. i 11. prosinca, isto vrijeme isto mjesto.

Predstavu je režirala Natalija Manojlović, a glazbu potpisuje Gordan Tudor.

„Moja dosadašnja iskustva s psihologijom i radom s glumcima spojila su se u ideju za ‘Slučaj’, predstavu koja preispituje bavljenje kazalištem. Ideja od koje krećem je dijagnoza za psihički poremećaj, koju sam dodijelila glumcima, jednoj plesačici, a prije svega sebi. PAP je poremećaj artističkog ponašanja, kojim dominira nekontrolirani stvaralački poriv, kakav društvu ne treba – opterećuje državni budžet, publiku ne zanima, stvaraocima ne da mira, a pojavljuje se u svega 1 posto populacije… Pravi psihički poremećaj. Napad stvaralačkog poriva je psihotična epizoda u kojoj oboljeli misli da pomiče granice stvarnosti i proizvodi bizarne sadržaje, koje naziva izvedbena umjetnost. Oboljele sam smjestila u nekad kazališni prostor koji je sada prenamijenjen u specijaliziranu ustanovu. ‘Slučaj je &TD’ jer se tako zove ustanova u koju smo smješteni – Institution for Theatrical Disorder. Ima i drugih ustanova u gradu, ali nas su smjestili u ovu: & tako dalje Teatar ili točnije & kako dalje Teatar. Ovo je prvi put da se u svom autorskom radu bavim dramskim tekstom. To ne znači da napuštam ples, nego mi je bolest uznapredovala“, pojašnjava redateljica Natalija Manojlović.

Venue

Teatar ITD
Zagreb, Hrvatska + Google Map